Hlavní obsah

Francouzská vláda premiéra Vallse ustála hlasování o důvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská socialistická vláda premiéra Manuela Vallse ustála ve čtvrtek v Národním shromáždění hlasování o důvěře, spojené s kontroverzní reformou zákoníku práce. Pro pád vlády hlasovalo 246 zákonodárců, k odvolání kabinetu je však zapotřebí nejméně 288 hlasů. Hlasování o důvěře vyvolala konzervativní opozice v reakci na rozhodnutí kabinetu zavést reformu zákoníku práce pomocí dekretu, čímž obešla parlament.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

Reforma zaměstnavatelům usnadní přijímání i propouštění pracovníků. Plánované změny v uplynulých týdnech vyvolaly vlnu protestů po celé Francii.

Vláda se mimořádným krokem, který umožňuje ústava, vyhnula nebezpečí, že schválení změn rok před volbami parlamentu a hlavy státu zablokují její vlastní poslanci. Zmírnění ochrany zaměstnanců podle vlády povzbudí podniky k přijímání nových pracovníků. Kritici však tvrdí, že reforma umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.

Cílem vlády je zpružnit pracovní trh a snížit vysokou nezaměstnanost. Prezident François Hollande slíbil, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud nezačne počet lidí bez práce stabilně klesat.

Kritici reformy odsuzují hlavně tři body, a to záměr zavést maximální výši odstupného v případě propouštění, zmírnění podmínek propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů a menší závaznost dodržovat pětatřicetihodinový pracovní týden, který socialisté prosadili v roce 2000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám