Hlavní obsah

Indka porodila dítě v sedmdesáti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Sedmdesátiletá Indka se stala poprvé v životě matkou, když minulý měsíc po umělém oplodnění porodila syna. Informovala o tom agentura AFP. Případ není v Indii úplnou výjimkou, neplodné ženy bývají totiž v této zemi stigmatizovány, a tak se některé snaží přivést na svět dítě i v pokročilém věku.

Foto: Profimedia.cz

Daldžindar Kaurová s manželem

Článek

„Bůh vyslyšel naše modlitby. Můj život konečně dobře skončí,” prohlásila Daldžindar Kaurová ze severoindického Amritsaru. A dodala, že se cítí plná energie.

Její manžel, majitel farmy, si sice dělá kvůli jejich věku trochu starosti, nicméně doufá, že Bůh se o jejich syna Armana postará.

Když už se manželský pár, žijící spolu ve svazku 46 let, skoro vzdal naděje na potomka, povedlo se jim umělé oplodnění na specializované klinice v indickém státě Harijána.

Neví přesný rok narození 

Toužebné přání se jim splnilo 19. dubna, kdy se ženě narodil dvoukilový chlapec, jenž se těší dobrému zdraví a je plný energie, uvedla AFP.

Podobný případ se stal v roce 2008 v indickém státě Uttarpradéš, kde dvaasedmdesátiletá žena porodila po umělém oplodnění dvojčata. Věk indických matek nemusí být úplně správný, neboť mnozí Indové sami přesný rok narození neví.

Foto: Profimedia.cz

Daldžindar Kaurová se synem Armanem a manželem

Rekord nejstarší matky na světě, u níž byl věk doložen, si připsala v prosinci 2006 Španělka María Bousadová, která porodila těsně před svými sedmašedesátými narozeninami dvojčata. Před sedmi lety ale matka rekordmanka zemřela na rakovinu. Před ní držela rekord šestašedesátiletá Rumunka Adriana Iliescuová.

Věk žen pro umělé oplodnění v některých zemích není omezen, v ČR ho ale smí ženy podstoupit jen do 49 let, přičemž zdravotní pojišťovny proces hradí do 39 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám