Hlavní obsah

Milý Horste, není prostor pro výtky, odmítla Merkelová Seehoferovu kritiku přístupu k uprchlíkům

– Berlín • Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová dopisem, který adresovala bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, odmítla výtky Mnichova vůči přístupu spolkové vlády k uprchlické krizi. V úterý to oznámila agentura DPA. Seehofer napsal v lednu Merkelové dopis, ve kterém pohrozil ústavní žalobou, kancléřka nyní na list po třech měsících odpověděla.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Bavorská vláda v úterý oznámila, že si právo podat žalobu nadále vyhrazuje, zda tak nakonec učiní, bude záviset na vývoji běženecké krize.

„V konečném výsledku spolková vláda nevidí žádný prostor pro obvinění, že v rámci své uprchlické politiky nerespektovala závazky k unijnímu právu či státnímu právu a že nepodnikla žádné kroky, aby snížila počet žadatelů o azyl mířících do Německa,” uvedla Merkelová v odpovědi Seehoferovi. Toto je podle DPA klíčová věta, kterou kancléřka odmítla výtky bavorské vlády.

Nutnost ročních kvót 

Seehofer v lednu psal mimo jiné o nutnosti zavést roční kvóty pro počet běženců, které je Německo schopné přijmout. Zmínil se o hranici 200 000 lidí, o které v minulosti opakovaně hovořil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá kancléřka Angela Merkelová

Bavorský státní tajemník Marcel Huber po úterním zasedání bavorské zemské vlády řekl, že podání ústavní žaloby na německou vládu nezávisí na odpovědi  Merkelové, ale na dalším vývoji uprchlické krize.

„Tato situace (podání žaloby) může nastat, pokud opět bude přicházet množství lidí, kteří nebudou dostatečně kontrolováni,” uvedl Huber. Dodal, že za dva týdny chce zemská vláda o dalším postupu jednat.

Milá Angelo, milý Horste...

Seehofer již v pondělí oznámil, že psaní od Merkelové dostal, ale že ho ještě nečetl. „U nás tomu není tak, že propadneme obzvláštnímu shonu, když dostaneme dopis z kancléřství,” řekl šéf bavorské vlády.

O obsahu dopisu pak německá média informovala v úterý. Všímají si toho, že si Merkelová s odpovědí Seehoferovi dala načas, neboť zareagovala až po třech měsících. Dále poznamenávají, že všechny výtky Mnichova odmítla.

Média také upozorňují, že v odpovědi použila stejné úvodní oslovení jako Seehofer. „Vážená paní spolková kancléřko, milá Angelo,” napsal v lednu Seehofer. „Vážený pane ministerský předsedo, milý Horste,” odpověděla nyní Merkelová.

Nepropadneme obzvláštnímu shonu, když dostaneme dopis z kancléřství
Horst Seehofer, šéf bavorské vlády

Počet nových běženců výrazně poklesl 

Do Německa loni přišlo asi 1,1 miliónu migrantů především z Blízkého východu a severní Afriky, kteří požádali nebo chtějí požádat o azyl. Nyní počet nových běženců výrazně poklesl, v prvním čtvrtletí letošního roku zaregistrovaly německé úřady 174 000 příchozích uprchlíků.

Související témata:

Foto: Michael Dalder, Reuters

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Podle aktuálních údajů přišlo za první tři dubnové týdny do Bavorska, které je vstupní branou do Německa, 4200 uprchlíků. V době vrcholu krize byl takový počet běžný během jediného dne. Pokud takový vývoj bude nadále pokračovat, Mnichov žalobu podle DPA nepodá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám