Hlavní obsah

Strana prezidentky Pak Kun-hje v Jižní Koreji nečekaně oslabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Středeční jihokorejské parlamentní volby přinesly překvapení. Navzdory předpokladům vládní Strana nových obzorů prezidentky Pak Kun-hje oslabila a hrozí jí ztráta parlamentní většiny. Ukázalo se, že nespokojenost občanů kvůli ekonomické stagnaci dosáhla větší úrovně, než se čekalo.

Foto: Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

Strana nových obzorů, dříve známá jako Velká národní strana (GNP), měla v třísetčlenném parlamentu jen těsnou většinu. Chtěla získat tři pětiny mandátů, aby mohla prosadit hospodářské reformy, které by strana ráda zahájila před vypršením pětiletého volebního období prezidentky v roce 2018.

Podle jihokorejské rozhlasové stanice KBS první odhady naznačují, že by Strana nových obzorů mohla získat mezi 121 a 143 křesly, zatímco hlavní opoziční partaj Mindžu 101 a 121 poslanců. Stanice MBC uvedla dokonce, že by vládní strana získala jen 118 až 136 křesel.

Ukázalo se, že ekonomika hrála ještě větší roli, než se čekalo, a zcela odsunula na vedlejší kolej mezinárodně politické otázky včetně hrozeb ze strany KLDR. Letos Severní Korea provedla už čtvrtý jaderný výbuch a agentura AP uváděla, že to upevnilo pozice vlády zejména mezi konzervativci. Pamětníků korejské války ale ubývá a mladou generaci trápí vysoká nezaměstnanost, která činí 12,5 procenta, zatímco průměrná je jen kolem pěti procent. Rekordně vysoká je i zadluženost domácností.

Vazba prezidentky na otce diktátora vadila

Současná prezidentka Pak Kun-hje je dcerou druhého jihokorejského prezidenta Pak Čong-huiho, jenž se dostal k moci na začátku šedesátých let po puči. Za jeho vlády země prožila bouřlivý ekonomický rozvoj a vzpomínky na něj pomáhaly i jeho dceři. Mnohým ale vadila její vazba na diktátora a její vazby na struktury v baště konzervativců ve městě Tegu.

Opozice rovněž vyčítala vládě tvrdý postup proti disentu a jakýmkoli formám protestu; vláda ho může snadno provádět, protože technicky jsou obě Koreje ve válce.

Voliči, jichž je v zemi 42 miliónů, rozhodovali o obsazení 253 křesel ve 300členném zákonodárném sboru, zbývající místa budou rozdělena proporcionálně. Podle průzkumů veřejného mínění se očekává větší volební účast než při předchozích parlamentních volbách, napsal server BBC News.

Reklama

Výběr článků

Načítám