Hlavní obsah

Chovanec: Iráčané zneužili dobrou vůli ČR, pojedou zpět

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl na Twitteru, že požádal policii, aby použila všech zákonných prostředků, aby lidé, jež zneužili dobrou vůli ČR a jejích občanů, byli vráceni do Iráku. Skupina iráckých křesťanů totiž chtěla odejít do Německa. Celý projekt přesídlení Iráčanů neplatí ani neorganizuje ČR, ale Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Už pět kilometrů za hranicemi autobus v sobotu zastavila německá policie. Iráčany odvezla na neznámé místo. Podle České televize je pravděpodobné, že je vrátí do Česka.

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku dočasně bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy. Česká vláda se domnívala, že chtějí žít v ČR, Iráčané to ale odmítli. Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

Vědělo se, že je Němci vrátí

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už v sobotu naznačil, že Němci uprchlíky zřejmě stejně vrátí do ČR a pak je budeme muset umístit do detence.

Podle informací ČTK ale skupina 25 uprchlíků zatím nebude umístěna do tuzemského detenčního zařízení. Na opuštění Česka mají čas do 7. dubna.

Iráčané si objednali autobus soukromého dopravce a v sobotu vyrazili do Essenu. S novináři nechtěli mluvit. Chovanec následně dodal, že projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal. [celá zpráva]

Nejen tato skupina Iráčanů měla pochybnosti, zda dokáže v ČR žít. Psychické problémy jsou prý příliš silné. Například 63letý Sabeeh Yono řekl, že důvodem snahy o návrat je to, že nemohl snést  pocit, že žije v cizině. Jinak mu prý v Česku nic nechybí.

ČR udělila Yonově rodině nedávno azyl. Pokud se chce cizinec vrátit, musí se nejprve písemně vzdát mezinárodní ochrany, která mu byla udělením azylu poskytnuta. Pak běžencům vrátí doklady a Česko musí do 30 dní opustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám