Hlavní obsah

U syrské Palmýry zuří těžké boje, město stále drží radikálové z Islámského státu

Na předměstí historického syrského města Palmýra zuří tvrdé boje mezi oddíly Islámského státu (IS) a syrskými jednotkami, které se od počátku března snaží město dobýt. Podle agentury SANA se armádě podařilo obsadit několik návrší v okolí Palmýry, město samo ale zatím dál drží teroristé.

Foto: Ron Van Oers, ČTK/AP

U starobylé Palmýry zuří boje mezi syrskými vládními jednotkami a džihádisty.

Článek

Oddíly syrské armády se podle agentury AP ve čtvrtek krátce dostaly až do města, ale byly postupně vytlačeny zpět. Nyní se bojuje o přístupy do Palmýry, syrská armáda dokončuje obklíčení.

Ruská média v pátek potvrdila, že během čtvrtečních bojů zahynul u Palmýry důstojník ruských speciálních sil, který naváděl ruské bombardéry na teroristické cíle. Rusko nasadilo své letectvo do bojů v Sýrii loni na podzim, nedávno ale prezident Vladimir Putin nařídil část kontingentu stáhnout. V Sýrii zůstaly posádky, které mají zajišťovat dohled nad plněním příměří, a také poradci.

Syrská armáda zahájila boj o Palmýru, zahrnutou do seznamu světového dědictví UNESCO, 7. března. Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště. IS archeologickou lokalitu zaminoval a zničil dva chrámy Belův a Baal-Šaminův.

Reklama

Výběr článků

Načítám