Hlavní obsah

V hledáčku teroristů byly belgické jaderné elektrárny

Brusel

Po atentátech v Bruselu byli ještě v úterý z jaderných elektráren Doel a Tihange evakuováni všichni pracovníci, kteří nebyli nezbytně nutní pro provoz těchto zařízení. Důvodem byly nejen samotné atentáty, ale i nové informace o možné hrozbě. Atentátníci údajně projevovali o jaderné elektrárny zájem.

Foto: Profimedia.cz

Belgická jaderná elektrárna Tihange

Článek

„Není tu žádná přímá hrozba jaderným elektrárnám,“ zdůraznila v úterý mluvčí belgického úřadu pro jadernou bezpečnost FANC Ine Wenmaekersová, když vysvětlovala okamžité snížení stavu zaměstnanců na víkendový počet.

„Bylo to podniknuto na základě nové informace a dnešních událostí,“ vysvětlila mluvčí. „Byla zavedena zvláštní bezpečnostní opatření, zaměstnanci, kteří nejsou nutní pro bezpečné fungování jaderné elektrárny, byli evakuováni. V takovémto režimu pracuje tisíc lidí,“ řekla a zdůraznila, že zaměstnanci nebyli vystaveni žádnému riziku.

Mluvčí ale neupřesnila, o jakou novou informaci jde. Belgický list La Dernière Heure uvedl s odvoláním na vyšetřovatele, že „mají konkrétní důkazy“, které ukazují, že atentátníci z Paříže chtěli získat přístup do jakékoli z jaderných elektráren, aby spáchali jadernou katastrofu. Podle zdroje, na který se odvolával belgický list, byla hrozba „větší než kdykoli předtím“.

Nahrávka se šéfem jaderného programu

Ani ten však neuvedl, o jaké důkazy jde, zda informaci získali z výslechů zadrženého Salaha Abdeslama.

O jedné hrozbě informoval ve středu list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na belgické zdroje. V prosinci, krátce po listopadových atentátech v Paříži, se objevilo podezřelé video.

Při jedné z prohlídek našli belgičtí vyšetřovatelé desetihodinovou nahrávku, na které byl jeden dům a pořád stejný muž, který vycházel ze dveří nebo do nich vcházel. Zpočátku byli vyšetřovatelé zmateni, pak ale zjistili, že jde o šéfa výzkumného a rozvojového programu jaderné energie v Belgii. Od té doby jsou belgické jaderné elektrárny pod přísnou kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám