Hlavní obsah

Turecko bude dovážet z Řecka tisíce migrantů

Aktualizováno

Tisíce migrantů by mohlo v rámci dohody s EU z řeckých ostrovů odvážet Turecko, uvedl ve čtvrtek pro tureckou agenturu Anadolu turecký ministr pro záležitosti EU Volkan Bozkir.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci v Turecku. Místní policie jim brání vyplout do Řecka

Článek

Uvedl, že by počet celkově odvezených migrantů mohl jít do desetitisíců. Podle něj rozhodně nepůjde o milióny.

Ministr zdůraznil, že se dohoda bude týkat pouze běženců, kteří doplují na řecké ostrovy až poté, co dohoda s Unií vstoupí v platnost. Nebude se tedy týkat těch migrantů, kteří už v Řecku jsou.

Momentálně jich tam uvízlo na 37 000, protože se uzavřela balkánská cesta dále do Evropy. [celá zpráva]

Do Řecka se v posledním čtvrtletí loňského roku dostalo nelegálně z Turecka až půl miliónu uprchlíků.

Podle ve středu zveřejněných statistik agentury EU pro ochranu vnějších hranic (FRONTEX) připlulo loni od října do prosince z Turecka do Řecka trasou na východě Středozemního moře 484 tisíc uprchlíků. Asi 466 tisíc lidí využilo následnou balkánskou trasu vedoucí Srbskem a Chorvatskem.

Foto: Virginia Mayo, Reuters

Volker Bozkir

Turecko přišlo v pondělí na summitu EU k migrační krizi s novým návrhem, podle něhož by odváželo uprchlíky z řeckých ostrovů a za každého vráceného Syřana by EU odvezla jednoho syrského běžence z tureckého území.

Ankara ale za to požaduje uspíšení přístupových rozhovorů do EU a zřízení bezvízového styku už na jaře, a ne až na podzim. Zdvojnásobí se také částka, kterou EU poskytne Turecku na řešení migrační krize ze tří miliard na šest miliard eur.

Bozkir v této souvislosti vyzdvihl, že Turecko splní podmínky pro bezvízový styk s Evropou k 1. květnu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám