Hlavní obsah

Útok na australské velvyslanectví prý byl avizován

– JAKARTA

Australský ministr zahraničí Alexander Downer oznámil v pátek, že před čtvrtečním atentátem na velvyslanectví v indonéské Jakartě dostala možná místní policie varování. Mělo v něm stát, že když nebude propuštěn na svobodu duchovní vůdce militantní organizace Džamá Islamijá Abu Bakar Ba´asyir, dojde k útoku na zahraniční zastupitelství.

Článek

Indonéská policie popírá, že by podobnou zprávu dostala. Podezírá však, že za útokem stála právě Džamá Islamijá navázaná na al-Kajdá, která je odpovědná i za loňský atentát v hotelu Marriott a předloňský masakr na Bali, kde zemřelo 202 lidí.

Policie zveřejnila nekvalitní záběry vozidla sebevraha krátce před explozí, které pořídily bezpečnostní kamery velvyslanectví. Terorista před budovu v centru města přijel v dodávce napěchované 200 kilogramy chloridu draselného a následně auto vyhodil do povětří, uvedla indonéská policie. Typ výbušniny je prý velmi podobný tomu, který použili teroristé na Bali.  Exploze zabila 9 lidí a 180 jich zranila. Mezi mrtvými je nejméně jeden atentátník.

Hrozí další útok

Auastralský policejní komisař Mick Keelty, který doprovázel Downera do Jakarty, uvedl, že brzo může zaútočit druhá teroristická buňka.

"Objevily se zpravodajské informace o druhé skupině. Nejsou zatím potvrzené, ale v tuto chvíli nemůžete takovéty infomace přejít."

Downer se zavázal, že Austrálie bude stíhat strůjce čtvrtečního atentátu před australskou ambasádou. Již včera uvedl, že atentát bere jako útok na Austrálii. Ze země také odcestovalo do Jakarty několik odborníků na výbušniny.

Atentátníci nechali před budovou zastupitelského úřadu vybuchnout auto naložené výbušninami.Ba'asyir je v současné době ve vazbě a je obviněn, že je duchovním vůdcem Džamá Islamijá. Loni byl odsouzen na čtyři roky za přípravu státního převratu u soudu. Byl však zproštěn obvinění z možné spoluúčasti na různých atentátech. Soudce Muhammad Saleh to vysvětlil nedostatkem důkazů.

Reklama

Související články

Další podezřelý z atentátů na Bali zatčen

Indonéská policie zatkla dalšího strůjce útoků na ostrově Bali, při nichž loni v říjnu zahynulo více než 200 lidí. Jde o muže, označeného ve zprávách jako...

Výběr článků

Načítám