Hlavní obsah

U tureckých břehů se cestou do Řecka utopilo nejméně 18 uprchlíků

Istanbul
Aktualizováno

U tureckých břehů se v neděli utopilo 25 uprchlíků, s nimiž se převrátila loď. Dalších 15 lidí pobřežní stráž z moře zachránila. S odvoláním na prohlášení turecké pobřežní stráže to uvedl zpravodajský server BBC. Národnost obětí nebyla známa, mezi mrtvými jsou údajně nejméně tři děti.

Foto: ČTK/AP

Čluny s běženci připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos. Ilustrační foto

Článek

Běženci směřovali z tureckého letoviska Didim na jihozápadě země do Řecka. Stejně jako tisíce dalších chtěli doplout na jeden z řeckých ostrovů v Egejském moři a pak pokračovat dál do západní Evropy.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos mezi 1. lednem a 3. březnem na cestě do Řecka utopilo už nejméně 321 migrantů. Na řecké ostrovy dorazí z Turecka každý den přes 2000 běženců, většina jich pochází ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu, dodala IOM.

Řecká pobřežní stráž oznámila, že v neděli během šesti operací na moři u tří ostrovů zachránila celkem 406 migrantů. Pět záchranných akcí se uskutečnilo v neděli ráno a jedna v noci na neděli.

Evropská unie loni v listopadu výměnou za spolupráci Turecka v migrační krizi souhlasila s posílením vzájemných vztahů s Ankarou. Novou energii dostala jednání o přistoupení Turecka k EU a posouvají se i diskuse o vízové liberalizaci. Unie také třemi miliardami eur (81 miliard Kč) přispěje na zlepšení situace syrských uprchlíků přímo v Turecku.

Davutoglu: Počet migrantů klesl

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v neděli před odjezdem na pondělní summit EU uvedl, že klesl počet běženců směřujících do Evropy. Připustil nicméně, že nejde o žádné "dramatické" snížení. Počet prchajících se daří snižovat jen velmi pomalu kvůli nedávnému vyhrocení krize v Sýrii, dodal. Ve válkou zmítané zemi nyní již více než týden platí příměří, které je až na výjimky dodržováno.

Proud lidí, kteří prchají do Evropy zejména z válkou zmítané Sýrie, neustává ani poté, co země na takzvané balkánské trase omezily počty lidí, jež pouští na své území. Když tak před dvěma týdny učinila Makedonie, vzrostl počet uprchlíků, kteří uvázli v Řecku, na více než 32 tisíc.

Nejkritičtější je situace na řecké straně makedonských hranic, kde se nyní tísní na 13 tisíc lidí a další stále přibývají. Makedonie jich pouští denně jen několik málo stovek a v neděli oznámila další omezení. Bude pouštět jen Syřany a Iráčany z měst, kde zuří válka. Už od poloviny listopadu pouštěla jen uprchlíky z Afghánistánu, Sýrie a z Iráku, před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám