Hlavní obsah

Makedonie chce vpouštět jen lidi z válečných měst

– Makedonie • Aktualizováno

Makedonské úřady budou na své území nově pouštět jen uprchlíky z těch měst, kde podle nich zuří válka. Informovala o tom v neděli agentura AP. Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že bude na pondělním summitu EU v Bruselu žádat okamžité přemístění migrantů, kteří v jeho zemi uvázli.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Žena na řecko-makedonské hranici

Článek

Podle zdroje řecké policie, který si nepřál být jmenován, nové opatření znamená, že například lidé ze syrského Halabu budou moci z Řecka odejít, zatímco lidé z Damašku či Bagdádu ne.

Na řecké straně hranice s Makedonií se v současné době tísní na 13 tisíc uprchlíků, kteří chtějí dál do střední a západní Evropy. Dalších až sedm tisíc jich teď přebývá v táborech v okolí.

Guvernér vyzval k vyhlášení výjimečného stavu

Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie proto v sobotu vyzval řeckou vládu, aby v oblasti kolem řecko-makedonského přechodu Idomeni-Gevgelija vyhlásila výjimečný stav.

Makedonie před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a začala dál pouštět jen uprchlíky ze Sýrie a z Iráku, a i ty jen v omezeném počtu několika málo stovek denně. Makedonské úřady uvedly, že hodlají vpouštět pouze tolik lidí, kolik jich vpustí dál Srbsko na jejich společné hranici.

Posílení hraničních kontrol

Pětice zemí - Rakousko, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko - se před pár dny dohodla na posílení hraničních kontrol. Právě jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku, kde jich uvázlo už na 32 tisíc.

Uprchlíci připlouvají zejména z Turecka. Jen za první dva měsíce letošního roku jich připlulo téměř 132 tisíc.

Tsipras: Imperialistické zásahy

Řecký premiér Tsipras v neděli uvedl, že jeho země bude na pondělním summitu EU usilovat o okamžité přemístění migrantů, kteří uvázli na řeckém území. Atény budou rovněž prosazovat sankce vůči těm členským státům EU, které se "neřídí společně přijatými rozhodnutími". Na schůzce se spolustraníky Tsipras s odkazem na Irák a Sýrii řekl, že EU nyní pociťuje následky "nepřiměřených... imperialistických zásahů" na Blízkém východě. "Okamžité přemístění" migrantů je podle něj "naprosto nezbytné".

Tsipras již dříve odmítl kritiku, že Řecko dostatečně nechrání vnější hranice EU, což považují země takzvané visegrádské čtyřky, včetně Česka, za důvod, proč je potřeba mít možnost uzavřít uprchlíkům cestu dál do centra Evropy z Řecka. V neděli v reakci na vyjádření východoevropských států Tsipras podle AP zpochybnil, zda bylo moudré brát tyto země před deseti lety do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám