Hlavní obsah

Iráku hrozí zkázonosná tsunami z přehrady v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Iráku hrozí „bezprecedentní katastrofa“, protrhne-li se vodní přehrada u Mosulu. Ničivá vlna podobná tsunami by za pár hodin smetla celá města podél toku řeky Tigris a zabila až 1,5 miliónu obyvatel. V pondělí před tím varovaly Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Hlídka kurdských bojovníků u mosulské přehrady

Článek

Živel by postihl bezmála třetinu Iráku, vyřadil by z provozu energetické sítě a části velkých měst jako Tikrít, Sámarra, ale i hlavního města Bagdádu by mohl zaplavit až na několik týdnů, zní nezvykle tvrdé varování americké vlády.

Ta také poukázala na to, že irácký kabinet by nebyl schopný lidi v řadě postižených míst evakuovat, protože oblasti při přehradě ovládají extremisté z Islámského státu. Proto by se podle Američanů měli lidé připravit na případnou evakuaci sami.

Záplavová vlna by ohrozila životy 1,5 miliónu lidí.

Islámský stát (IS) ovládá druhé největší irácké město Mosul už téměř dva roky. Kontroloval také přehradu, kterou pak dobyly kurdské síly a spřízněné skupiny.

Vláda však neúspěšně shání zahraniční společnosti, které by se postaraly o opravy a údržbu přehrady, když nedaleko zuří boje s IS. A vodní dílo s nestabilním sádrovcovým podložím zoufale potřebuje opravit. Podle americké ambasády v Bagdádu je přehrada v tak špatném stavu, že riziko je bezprostřední.

Američané vyzvali iráckou vládu, aby začala pracovat na systému varování pro zhruba 1,5 miliónu lidí v záplavové oblasti.

„Mosulská přehrada čelí vážnému a bezprecedentním nebezpečí katastrofálního výpadku,“ varovala americká strana, podle níž by protržení hráze vedlo „k závažným ztrátám na životech, masovému vysídlení obyvatel a zkáze většiny infrastruktury v cestě předpokládané záplavové vlny“.

Část několikasettisícového Mosulu by se mohla za pár hodin ocitnout pod hladinou sahající k téměř 14 metrům. Do hlavního města Bagdádu by vlna dorazila asi za tři dny.

Mosulská přehrada na řece Tigris v guvernorátu Ninive je čtvrtou největší přehradou na Blízkém východě. Pojme 12 miliard kubických metrů vody a její generátory vyrobí až 1 010 megawattů elektřiny. Přehrada je dlouhá 3,4 kilometru a její hráz je vysoká 113 metrů.
Původně se nazývala Saddámova podle bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Začala se stavět na počátku 80. let, provoz byl zahájen v roce 1986.
zdroj: Wikipedia

Američané pomohou při útoku

Irácká vláda už několikrát ohlásila, že se chystá Mosul dobýt, ale k avizované pozemní operaci prozatím nedošlo. Vládní síly každopádně mohou počítat s podporou amerického letectva. Ta bude ještě větší než při loňském dobývání Ramádí. Podle agentury AP to v pondělí řekl ministr obrany USA Ashton Carter.

Související téma:

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přívrženci Islámského státu v Mosulu

„Iniciativa je nyní na naší straně, a ne na straně IS," citovala Carterova slova ČTK. Nový termín pro zahájení akce ale ohlášen nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám