Hlavní obsah

Íránští reformisté zřejmě posílí své zastoupení v parlamentu

Teherán

Reformisté a umírnění konzervativci zřejmě posílí své zastoupení v novém íránském parlamentu. Oficiální výsledky pátečních parlamentních voleb v Íránu ještě nebyly zveřejněny, podle zpráv polooficiálních agentur Fars a Mehr ale tvrdí konzervativci budou hlavními poraženými v hlasování.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Íránský prezident Hassan Rúhání

Článek

První neoficiální výsledky naznačují, že by se prezident Hasan Rúhání mohl napříště opřít při prosazování své domácí politiky o příznivěji nakloněný parlament, konstatují zahraniční agentury.

První neoficiální odhady výsledků pátečních voleb podle agentury AP ukazují, že žádná ze tří soupeřících politických frakcí nezíská ve 290členném parlamentu většinu. Reformisté usilující o výraznější demokratické změny v zemi ale zřejmě směřují ke své nejsilnější přítomnosti v zákonodárném sboru od roku 2004, a to na úkor konzervativců.

Reformisté vedou podle průběžných výsledků také ve volbách do Shromáždění znalců, které volí a také může odvolat duchovního vůdce země. V metropoli Teheránu, která do shromáždění vysílá 16 lidí, byly v 15:30 SEČ podle ministerstva vnitra v čele hlasování dva reformisté: bývalý prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání a současný prezident Rúhání.

Tři hlavní kandidáti konzervativců - předseda ústavní Rady dohlížitelů ajatolláh Ahmad Džannatí, dosavadní předseda Shromáždění znalců ajatolláh Mohammed Jazdí a vlivný duchovní ajatolláh Takí Mesbah Jazdí - se průběžně umístili až na desátém, dvanáctém a šestnáctém místě. To by jim sice zajistilo zvolení, podle agentury by se ale jednalo o jasnou porážku konzervativních kleriků. Shromáždění znalců se od roku 2006 skládá z 88 členů. Jsou to odborníci na islámské právo a ve funkci zůstávají osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám