Hlavní obsah

Sonda se při návratu zřítila v poušti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká sonda Genesis, která po tříletém pobytu ve vesmíru nesla na Zemi unikátní vzorky slunečního větru, se ve středu večer zřítila do pouště. První pomocný padák totiž selhal, takže se neotevřel ani hlavní padák, který měl sestup pouzdra s unikátními vzorky sluneční hmoty zpomalit natolik, aby jej mohli zachytit piloti dvou helikoptér.

Článek

Přistávací manévr probíhal podle plánu až do výšky 33 kilometrů nad povrchem Země. První informace neuváděly dostatečné detaily, je však jasné, že sonda s pouzdrem z drahých kovů a vzácných minerálů, v němž jsou ionty a atomy hmoty, vyvržené ze Slunce, neshořela v atmosféře.

Klíčové pro další osud vzorků totiž bude, zda se pouzdro od sondy oddělilo a jestli se nárazem neroztříštilo a zachovalo si hermetičnost uzavření. Jeden z havarijních plánů mise totiž počítal s tím, že se vrtulníkům nepodaří klesající padák zachytit a pouzdro dopadne do písku pouště.

Taková varianta znamenala v představách týmu prakticky jen nepříjemné zdržení, způsobené hledáním pouzdra v poušti a následnou ztíženou manipulací po případných drobných poškozeních jeho konstrukce. To ovšem šlo díky padáku o sestupovou rychlost jen asi 12 km v hodině, zatímco při mnohakilometrovém volném pádu spodními vrstvami atmosféry byla rychlost dopadu nesrovnatelně vyšší.

Miliardy miliard nabitých atomů

Modul s nákladem "miliardy miliard" nabitých atomů měl vědcům pomoci podrobně zmapovat původ a vývoj naší sluneční soustavy. "Už několik let jsme chtěli poznat složení Slunce," uvedl geochemik Don Burnettz Kalifornského technického institutu.

Naposledy přinesly vzorky z vesmíru na Zemi americká mise Apollo a sovětská Luna, které v 70. letech sbíraly horniny na Měsíci.

Během mise Genesis NASA poprvé sebrala vzorky ze vzdálenosti větší než je vzdálenost Měsíce. Sonda Genesis obíhala v uplynulých třech letech mimo dosah magnetického pole Země a lapala ionty slunečního větru na destičky z křemíku, diamantu, safíru, zlata a jiných materiálů. (aa, ČTK)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám