Hlavní obsah

Evropská síť pro boj s AIDS: Pražská hygiena oznámením nakažených porušila lidská práva

Evropská síť organizací na podporu lidí s HIV kritizovala postup pražských hygieniků. Ti nedávno podali trestní oznámení na 30 nakažených mužů kvůli nechráněnému sexu a možnému šíření pohlavních nemocí. Síť oznámení považuje za porušení lidských práv, může to podle ní narušit prevenci. Žádá tedy vládu, aby zajistila přehodnocení případu a aby se vyšetřování zastavilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV

Článek

Síť organizací lidí s HIV, lékařů a vědců to uvedla v otevřeném dopise, který poskytla Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP).

Podle zástupců ČSAP pražští hygienici podáním trestního oznámení na tři desítky mužů s HIV profesně selhali. Míní, že by to mohlo posílit stigma nemoci a odradit lidi od návštěvy lékaře.

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová už dřív řekla, že hygienici musí orgány činné v trestním řízení v případě nákazy dalších osob informovat. Hygienici ohlásili jen lidi, kteří nedodržovali zákonná pravidla a v jednom roce se nakazili jednou až šesti pohlavními nemocemi, upřesnila Jágrová. Podle šéfa ČSAP Roberta Hejzáka je za větším výskytem pohlavních nemocí u lidí s HIV ale to, že mají sex jen mezi sebou.

Represe může ohrozit veřejné zdraví

Pisatelé z evropské sítě proti AIDS uvedli, že je postup pražské hygieny vážně znepokojil. Represe podle nich může být i kontraproduktivní a lidi s HIV může dál stigmatizovat a zahnat je do podzemí, a tím ještě víc ohrozit veřejné zdraví.

Oznámení policii považují za hrubé narušení osobní svobody. Uvedli, že dopisem chtějí vyjádřit své rozhořčení nad porušením lidských práv a podpořit skupiny, které lidi s HIV podporují. Zástupci evropských organizací vyzývají vládu, aby zajistila přehodnocení postupu hygieniků a aby se vyšetřování zastavilo.

Pisatelé sdělili, že se kvůli případu chtějí obrátit na Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Už informovali představitele Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS).

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS loni evidovala rekordní počet nových pacientů s virem. Bylo jich 266. Většina z nich se nakazila při sexu. Nejvíc bylo mužů, kteří měli sex s mužem.

Výběr článků

Načítám