Hlavní obsah

Zradili jste mě, ne já vás, napsal Walesa po zveřejnění spisu „Bolek”

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský Institut paměti národa (IPN) zveřejnil v pondělí kopie spisu „Bolek”, což mělo být krycí jméno bývalého polského prezidenta a zakladatele odborů Solidarity Lecha Walesy (72) při kontaktech s tajnou službou. Vzápětí na to Walesa, který je v současnosti v USA, na svém blogu napsal: „Ano, prohrál jsem, ale jen v tuto chvíli.”

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kopie dokumentů s podpisem Lecha Walesy o údajné spolupráci s komunistickou tajnou policií pod krycím jménem Bolek.

Článek

Walesa zároveň dodal, že nikdy na nikoho nedonášel a ani nespolupracoval s tajnou službou, ovšem v situaci, jaká vznikla kolem jeho osoby, není ve stavu, aby o tom mohl někoho přesvědčovat. „Zradili jste mě, ne já vás," napsal.

V dokumentech, které IPN vyhotovilo ve 40 kopiích a odevzdalo představitelům polských i zahraničních médií na prostudování se mimo jiné uvádí, že v letech 1970 - 1976 tajný spolupracovník „Bolek" za poskytování informací několikrát dostal odměnu ve výši 1000 zlotých.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bývalý polský prezident a zakladatel odborů Solidarita Lech Walesa

Veškeré zprávy, které by měly pocházet od „Bolka" byly napsané na stroji agenty tajné služby, údajně na základě vyjádření Walesy. Další byly zase napsané ručně, ale byly nečitelné.

Velký zájem o Walesovu minulost

Šéf IPN Lukasz Kaminski v pondělí oznámil, že dokumenty o tajném spolupracovníkovi „Bolkovi", které získali od manželky bývalého komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, jsou podle odborníků pravé.

Pochybnosti nemá přesto, že ještě nebyly podrobené analýze grafologů či historiků. To může trvat týdny až měsíce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kopie dokumentů polské komunistické tajné policie dokazující údajnou spolupráci Lecha Walesy pod krycím jménem Bolek.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Kopie dokumentů polské komunistické tajné policie dokazující údajnou spolupráci Lecha Walesy pod krycím jménem Bolek.

Kaminski ale zároveň dodal, že dokumenty byly zveřejněné tak rychle hlavně kvůli velkému zájmu veřejnosti o Walesovu minulost. V jednom dokumentu, který IPN našel v domě Kiszczaka se uvádí, že spisy „nesmí být zveřejněné dřív než pět let po smrti L. Walesy."

Vyzván k vrácení Nobelovy ceny

Magazín Newsweek Polsko, ale i další varšavská média v pondělí připomněla, že bleskovým tempem, jakým zatím neprověřené dokumenty Kaminski zveřejnil, si s velkou pravděpodobností chce polepšit u vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Už zakrátko šéfovi IPN totiž končí volební období a má zájem i nadále vykonávat tuto funkci.

Sdružení internovaných a pronásledovaných vyzvalo v pondělí Walesu, aby vrátil Nobelovu cenu míru, kterou mu udělili v roce 1981.

Walesovi protivníci též vyzvali vedení letiště v Gdaňsku, které nese jeho jméno, aby urychleně změnili jeho název.

„Vláčení Lecha Walesy v blátě je to nejhorší, co nás mohlo potkat. Dokonce i pro ty, kteří to dělají," uvedl v pondělí bývalý poradce hnutí Solidarita Karol Modzelewski.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám