Hlavní obsah

V Afghánistánu loni kvůli bojům zemřelo 3545 civilistů

Počet civilních obětí násilností a bojů v Afghánistánu dosáhl loni rekordní výše, oznámila v neděli v nové zprávě OSN. V důsledku dlouhá léta trvající války s radikály z hnutí Taliban přišlo v roce 2015 o život nejméně 3545 civilistů a dalších 7457 jich utrpělo zranění, což je o čtyři procenta více než v roce 2014, citovala ze zprávy OSN agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranici (MSF) v Kunduzu po americkém náletu

Článek

Deset procent z civilních obětí byly ženy, což je 37procentní nárůst oproti předchozímu roku. 25 procent pak tvořily děti, což znamená 14procentní nárůst.

"Újma, která je způsobována civilistům, je naprosto nepřijatelná," uvedl Nicholas Haysom z mise OSN v Afghánistánu. "Vyzýváme ty, kteří lidem v Afghánistánu způsobují tuto bolest, aby podnikli konkrétní kroky s cílem ochránit civilní obyvatelstvo a aby zastavili zabíjení a mrzačení," dodal.

Nejvíce lidí, 37 procent obětí, zahynulo v důsledku pozemních bojů. Výbušniny umístěné na silnici usmrtily 21 procent obětí a sebevražední atentátníci 17 procent.

O devět procent více civilních obětí měly na svědomí i mezinárodní jednotky, které v zemi působí. Jedním z těchto útoků byl například říjnový americký nálet na nemocnici organizace Lékaři bez hranic, kde zahynulo 42 členů personálů, pacientů i jejich příbuzných. Dalších 43 lidí utrpělo zranění. Celkem loni při operacích zahraničních sil zahynulo 103 civilistů a 67 jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám