Hlavní obsah

První kosmonauti letos vystoupili z ISS do otevřeného kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první lidé v letošním roce vystoupili ruští kosmonauti Segej Volkov a Jurij Malenčenko z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného kosmu. Úkolem jejich téměř šestihodinové výpravy jsou vědecké experimenty a údržbové práce. Informovalo o tom ruské středisko pro řízení letového provozu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dva ruští astronauti zahájili šestihodinový výstup do vesmíru

Článek

Dvojice má z pláště ISS odmontovat kontejner se vzorky organických a biologických materiálů, které byly v rámci projektu Expose-R dlouhodobě vystaveny kosmickému záření. Pokus je výzkumným projektem Evropské vesmírné agentury (ESA). Volkov a Malenčenko mají rovněž odebrat k dalšímu zkoumání vzorky povrchu samotné ISS.

Oba ruští kosmonauti mají s prací v otevřeném vesmíru značné zkušenosti.

Čtyřiapadesátiletý Malenčenko se mimo komplex vesmírné stanice vydal pošesté, Volkov počtvrté. Uvnitř stanice budou jejich práci sledovat Rus Michail Kornijenko, Američani Scott Kelly a Tim Kopra a britský astronaut Timothy Peake.

Jedná se už o druhý plánovaný výstup z ISS v letošním roce. Ten první, kdy měli 15. ledna do kosmu vystoupit Tim Copra a Timothy Peake, byl kvůli technickým potížím zrušen. V helmě prvního jmenovaného se totiž našla voda, informovala BBC.

Reklama

Související články

Ve vesmíru rozkvetla první květina

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) došlo k dalšímu historickému milníku. Americký astronaut Scott Kelly na svém Twitteru oznámil, že se mu podařilo...

Výběr článků

Načítám