Hlavní obsah

Na Slovensku začal proces s výtvarníky, kteří poškodili Biľakův památník

Právo, Ivan Vilček
Svidník

U okresního soudu ve Svidníku začal ve středu soud se dvěma košickými výtvarníky Petrem Kalmusem a Ľubošem Lorenzem, kteří před rokem polili rudou barvou památník bývalého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka. Soud vyslechl obě strany a pojednávání odročil na 14. března 2016.

Foto: Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus

Výtvarníci natřeli Biľakův památník rudou barvou.

Článek

Výtvarníci čelí obvinění z poškození cizí věci a hrozí jim až rok vězení. Kalmus označil soud za politický proces, za nímž stojí Komunistická strana Slovenska (KSS). Výtvarník říká, že památník poškodili, aby zabránili spáchání zločinu ve formě propagace komunismu.

„Cítím se nevinen. Vždyť Biľak byl zločinec, vrah a vlastizrádce,“ uvedl Kalmus u soudu podle Denníku N. „Bylo to umělecké dílo a pomalováním ztratilo svou hodnotu,“ argumentuje Helena Polanská z KSS.

Kalmus: Vasil Biľak je vrah

Biľakův památník a bustu v jeho rodné obci Krajná Bystrá na východě Slovenska natřeli výtvarníci den po odhalení rudou barvou a napsali na něj slovo „sviňa“.

„Vasil Biľak je vrah, není normální, abychom mu stavěli památníky,“ uvedl tehdy Kalmus. „V roce 1968 mi bylo patnáct a kvůli tomuto zločinci přišlo o život několik desítek lidí z mé generace. Umíte si představit, že by v Německu někdo stavěl podobné památníky funkcionářům nacistické NSDAP?“ dodal výtvarník.

Biľak byl jedním z autorů tzv. zvacího dopisu okupačním armádám Varšavské smlouvy, které v roce 1968 obsadily Československo. Památník Biľakovi byl odhalen v jeho rodné obci rok po jeho smrti. Dlouholetý představitel konzervativního křídla komunistické strany Československa zemřel ve věku 96 let a nikdy nebyl odsouzen. Soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Reklama

Výběr článků

Načítám