Hlavní obsah

Je třeba vytvořit podmínky, aby se Syřané vrátili domů, míní Zaorálek

• Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se shodl se zástupci syrské opozice sídlící v Káhiře, že je potřeba udělat vše pro to, aby bylo zastaveno násilí a Syřané se mohli vrátit domů. Šéf české diplomacie jednal v neděli v egyptské metropoli se zástupci takzvané káhirské platformy syrské opozice, mezi kterými byl i syrský herec Džamál Sulajmán.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na jednání v Káhiře. Proti němu zástupce syrské opozice a herec Džamál Sulajmán

Článek

„Máme zájem na tom, aby nynější rozhovory v Ženevě umožnily vznik reprezentativní opozice. Ta by měla být partnerem jednání, která povedou k zastavení násilí a vytvoření poměrů, které umožní Syřanům vrátit se domů a začít žít normální život," řekl Zaorálek.

Mírové rozhovory se v Ženevě konají od pátku, syrská opozice na ně dorazila v sobotu. Jak český ministr dodal, při nedělních jednáních se Syřany se zajímal zejména o to, jak vidí nynější rozhovory a jejich šanci na úspěch.

"Potvrdili jsme si, že základní cíle vidí představitelé syrské národní opozice tady v Káhiře stejně jako my," uvedl Zaorálek. "Jiná věc je, když jsme se bavili o konkrétních věcech. Tady je zřejmé, že dosažení kompromisu bude velice obtížné. Je zde nashromážděno obrovské množství těžkých křivd a dokonce i zločinů," dodal.

Shoda nicméně panuje v tom, že je potřeba ukončit v Sýrii utrpení, najít dohodu, která umožní volby a způsob, jak budou muset odejít ti, kteří za to, co se děje v Sýrii, nesou zodpovědnost.

Sulajmán: Ze Sýrie se musí stát demokratický stát

Podle Sulajmána je hlavním cílem syrské opozice naplnit loňskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která se týká mimo jiné vylepšení humanitární situace v Sýrii.

"Je třeba, aby se ze Sýrie, které vládne totalitní režim, stal demokratický stát. Zároveň je třeba bojovat s terorismem, zastavit negativní vlivy mnoha zemí, které tam vedou své vlastní boje a uskutečňují vlastní zájmy, a je rovněž potřeba pomoci syrskému lidu začít novou budoucnost a najít novou naději v demokratickém státě," vyjmenoval zástupce syrské sekulární liberální opozice, který byl kdysi stoupencem nynějšího syrského prezidenta.

"Bašár Asad ale nedodržel své sliby, stal se diktátorem, hlavním představitelem korupce a neposlouchal své vlastní lidi," řekl Sulajmán. "Po pěti letech války a bojů, ničení a prolévání krve, vzhledem k množství obětí v této odporné válce, kterých je již 300 000, po naprostém selhání tento problém řešit, myslím, že Asad musí odstoupit a své místo nabídnout novým lidem," dodal.

Syrská opozice si často stěžuje i na ruské zapojení do války v Sýrii. Moskva začala podnikat nálety na islamistické cíle na konci září loňského roku, kritici jí ale vyčítají, že míří i na syrské povstalce a navíc podporuje syrský režim.

"Rusové říkají, že bombardují teroristy. My všichni máme zájem na tom bojovat s teroristy, máme ale s Rusy stále problém, protože úplně nerozumíme tomu, jaký je jejich konečný cíl a záměr," uvedl Sulajmán. "Teď to vypadá, že veškeré ruské bombardování podporuje režim," dodal.

Zaorálek: Udělat maximum

Pokud jde o kroky České republiky, podle Zaorálka Praha řešení současné situace v Sýrii napomáhá. "Vedeme rozhovory se všemi stranami, které jsou klíčové a snažíme se pomáhat svými prostředky a metodami," dodal s tím, že nyní česká diplomacie řeší například to, jak dostat humanitární pomoc do těch částí Sýrie, které nejsou dostupné a lidé tam nesmírně trpí. "Česká republika možná není klíčovou zemí, ale cítím jako povinnost, abychom ze své pozice udělali maximum," dodal.

Jak ministr zmínil, mnoho Syřanů je mezi těmi, kteří nyní utíkají do Evropy. "Kdyby se podařilo najít řešení pro Sýrii, kdyby Syřané věděli, že se mohou vrátit domů, tak by to určitě znamenalo zásadní zlom a změnu," řekl šéf české diplomacie. "Nesmírně nám záleží na tom, co se děje v Ženevě. Bezprostředně se nás to týká, protože už víme, že Sýrie je daleko blíž České republice a Evropě, než jsme si mysleli," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám