Hlavní obsah

Delegace syrské opozice míří do Ženevy k jednání o ukončení krize

Delegace syrské opozice se v sobotu vydala z Rijádu do Ženevy, aby se připojila k rozhovorům o řešení syrské krize. Jednání, která svolala OSN, začala už v pátek, avšak jen s delegací syrské vlády. Podle agentury Reuters míří do Ženevy sedmnáctičlenný tým. Je v něm vůdce opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb a Asad Zubí, který má být hlavním vyjednavačem.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Povstalec Svobodné syrské armády v Džobaru na předměstí Damašku

Článek

Rozhovory budou zpočátku nepřímé, kontakt mezi odděleně zasedajícími delegacemi budou zprostředkovávat diplomaté OSN.

Rozhovory měly začít původně už 25. ledna, byly však odloženy na 29. ledna a ani do té doby se opozice nedokázala dohodnout na tom, zda opravdu na jednání pojede. Chtěla předem záruky, že v Sýrii ustanou boje, že vláda propustí vězněné oponenty a ukončí blokádu měst.

Opozice chce podle Reuters začít jednat o tom, zda je syrská vláda připravena začít řešit humanitární problémy, jimž čelí syrští civilisté. Opozice se opírá o prosincovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která předpokládá ukončení bojů, otevření humanitárních koridorů a zrušení blokád. V jejich důsledku se ocitá v Sýrii na pokraji vyčerpání až 400 tisíc lidí.

Syrská vláda v lednu nechala projet dva humanitární konvoje do města Madájá, odkud byly hlášeny případy úmrtí hladem. Podle sobotní zprávy organizace Lékaři bez hranic (MSF) tam zemřelo od příjezdu humanitárních konvojů hlady dalších 16 lidí. MSF odhaduje, že podvýživou trpí v Madáji na 320 lidí a 33 z nich je v ohrožení života.

Reklama

Výběr článků

Načítám