Hlavní obsah

Sněhová kalamita si v USA vyžádala nejméně 19 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 19 lidí zahynulo kvůli sněhové bouři na východním pobřeží USA. Tisíce lidí zůstaly bez elektřiny, jedenáct států a hlavní město Washington vyhlásily stav nouze. V neděli sníh v největších městech přestane padat, uvedl pro CNN meteorolog Sean Morris.

Foto: Reuters

Sněhová kalamita v Baltimoru

Článek

„Tohle bude jedna z těch generačních událostí, o které vám vaši rodiče vyprávějí, jak to bylo špatné,” uvedl meteorolog Ryan Maue.

V newyorském Central Parku meteorologové naměřili téměř 64 centimetrů sněhu, což znamená třetí nejhorší sněhovou bouři v jeho historii. Ve státech Arkansas, Severní Karolína, Kentucky, Ohio, Tennessee a Virginie zahynulo nejméně 13 lidí při dopravních nehodách souvisejících s nepříznivým počasím. Jeden člověk zahynul v Marylandu. V New Yorku zemřeli tři lidé při odklízení sněhu. Ve Virginii zemřeli další dva lidé na podchlazení, informovala agentura Reuters s odvoláním na činitele.

Foto: Dale Gerhard, ČTK/AP

V New Jersey už vypukly záplavy.

Poté, co hlavní město Washington zasypalo více než 60 centimetrů sněhu, bouře nečekaně nabrala na síle a vydala se severovýchodním směrem k oblasti New Yorku, která je domovem zhruba 20 miliónů lidí.

Zavřené mosty, zrušené lety

Foto: Dale Gerhard, ČTK/AP
Foto: Carlo Allegri, Reuters
Foto: Carlo Allegri, Reuters
Foto: Carlo Allegri, Reuters

Někteří lidé si v New Yorku sníh užili.

Foto: David Swanson, ČTK/AP

Lidé se snaží roztlačit auto ve Filadelfii.

New York oznámil uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města. Divadla na Broadwayi zrušila v sobotu všechna představení. Guvernér státu New York Andrew Cuomo vyhlásil zákaz vyjíždět od sobotních 14:30 (sobota 20:30 SEČ) na všechny silnice v jižní části státu, včetně Long Islandu. Výjimku mají zásahové vozy.

Celkově bouře zasáhla 20 amerických států, napsal server BBC. Na některých místech napadlo i 90 centimetrů sněhu. Očekává se, že nebezpečné podmínky budou panovat do dnešního rána. V Severní a Jižní Karolíně meteorologové očekávají námrazu. Ve státech New York, New Jersey, Pensylvánie, Maryland a Delaware předpokládají potenciálně nebezpečné záplavy v pobřežních oblastech. Situaci znepříjemňuje také silný vítr a na některých místech též výpadky elektrického proudu. V Severní Karolíně se bez elektřiny ocitlo 150 000 domácností a firem.

Nejničivější sněhové bouře a mrazy v USA:

Březen 1993 - Až 318 obětí si vyžádala sněhová bouře označována jako bouře století řádící na východním pobřeží USA. Sněhové závěje dosahovaly dvoumetrové výše, tři milióny obydlí zůstalo bez elektrického proudu. Škody přesáhly šest miliard dolarů (asi 113 miliard korun)

Leden 1996 - Východní pobřeží USA zasáhla ničivá sněhová bouře, která do dějin vstoupila pod označením "Blizzard 96". Zemřelo asi 200 lidí, škody dosáhly až čtyři miliardy dolarů (75 miliard korun).

Leden 1998 - Sněhové bouře si na východě Kanady a Spojených států vyžádaly 46 obětí. Asi čtyři milióny lidí se ocitly bez proudu.

Leden 1999 - Vlna mrazivého počasí doprovázená sněhovými bouřemi si na americkém středozápadě a v přilehlých částech Kanady vyžádala 73 obětí. Celkové škody byly vyčísleny na 400 miliónů dolarů (7,5 miliardy korun).

Únor 2003 - Severovýchod Spojených států zasáhla sněhová bouře, která si vyžádala 42 obětí.

Leden 2007 - O život kvůli sněhovým bouřím a mrazu přišlo v devíti státech USA nejméně 65 lidí.

Únor 2009 - Na 55 obětí si vyžádaly sněhové bouře a silný mráz, které zasáhly americký středozápad. Nejpostiženější byl stát Kentucky, kde bylo hlášeno 24 mrtvých.

Leden-únor 2011 - Spojené státy ochromila sněhová bouře katastrofických rozměrů. Živel téměř zastavil život ve 30 amerických státech, nejtvrdší úder zasadil středozápadu. Kalamita si vyžádala téměř 40 lidských životů a napáchala škody za miliardu dolarů.

Říjen 2011 - Asi 40 obětí si vyžádala sněhová bouře na severovýchodě USA. Asi tři milióny lidí se ocitlo bez proudu, mnoho míst z postižených států hlásilo historicky nejvyšší sněhovou pokrývku. Škody přesáhly tři miliardy dolarů (asi 57 miliard korun).

Únor 2013 - Severovýchod USA zasáhla rozsáhlá sněhová bouře Nemo, která přinesla na některých místech skoro metr sněhu, ochromila dopravu a připravila o elektřinu až 700 000 domácností. 

K vůbec nejhorším v historii patří bouře také v oblasti hlavního města Washingtonu, kde začalo sněžit už v pátek. Starostka města Muriel Bowserová obyvatele vyzvala, aby během víkendu pokud možno zůstávali doma. Aerolinky United Airlines oznámily, že v oblasti Washingtonu nebudou v sobotu ani v neděli provozovat lety. Služby postupně obnoví v pondělí. Podle webu FlightAware.com a dopravních činitelů bylo od pátku do pondělí zrušeno celkem více než 10 200 letů.

Reklama

Výběr článků

Načítám