Hlavní obsah

Pár britských heterosexuálů bojuje za to, aby se mohl registrovat

Londýn

Britský heterosexuální pár bojuje za právo vstoupit do registrovaného partnerství, které je podle anglického práva vyhrazeno jen homosexuálům. Pár vysokoškoláků, který vychovává 18měsíční dítě, se označuje za feministy a standardní manželství považuje za přežitek. Případem se v úterý začal zabývat britský nejvyšší soud.

Foto: Profimedia.cz

Britský nejvyšší soud

Článek

Nyní čtyřiatřicetiletá Rebecca Steinfeldová a devětatřicetiletý Charles Keidan požádali o uzavření registrovaného partnerství předloni. Úřady jim ale odmítly vyhovět, a tak se obrátili na soud.

Zákon o civilním partnerství z roku 2004 je totiž vyhrazen jen homosexuálním párům, které ale mají od roku 2014 možnost uzavřít i běžný sňatek.

Organizace pro rovnostářství

Heterosexuálové jsou tak podle stěžovatelů diskriminováni. "Vláda nám a tisícům dalších heterosexuálních párů znemožňuje vybrat si registrované partnerství, a tak chceme, aby se to změnilo," uvedla Steinfeldová na webových stránkách organizace Pro rovnostářské občanské partnerství.

Podle Steinfeldové je registrované partnerství moderním vztahem zajišťujícím téměř stejná práva a povinnosti jako v manželství, ale "bez historické zátěže, rozdělení rolí a společenských očekávání".

Kampaň za uznání práva na registrované partnerství pro heterosexuály podepsalo v petici více než 33 tisíc britských párů.

Lidé stejného pohlaví smějí v Británii uzavírat sňatek od března 2014. Toho využil například britský zpěvák Elton John, který se svým partnerem Davidem Furnishem před více než deseti lety vstoupil do registrovaného partnerství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám