Hlavní obsah

Teroristy v Paříži řídili dva muži z Belgie, policii stále unikají

Brusel

Teroristy, kteří 13. listopadu ve francouzské metropoli Paříži zavraždili 130 lidí, řídili po telefonu dva jejich velitelé z Belgie. Tito muži, jejichž pravou totožnost belgičtí vyšetřovatelé ještě neznají, jsou stále na útěku. Televizi CNN to řekli nejmenovaní představitelé belgické bezpečnosti. Hledaná dvojice je ozbrojená a nebezpečná, uvedla už dříve policie.

Foto: AFP Photo/Belgian Police/Byline, Profimedia.cz

Soufianea Kayala a Samira Bouzida natočila kamera v Bruselu, odkud 17. 11. poslali peníze sestřenici teroristy Abaaouda. Druhý den na byt Hasny Aitboulahcenové udeřila policie. Kromě ní a Abaaouda byla zabita ještě třetí, neznámá osoba.

Článek

„To oni udělovali rozkazy a v hierarchii spiklenců figurovali nad nimi,“ řekl televizi zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dosud se uvádělo, že skupinu útočníků řídil Belgičan Abdelhamid Abaaoud, jeho pět dní po masakru zlikvidovalo policejní komando na pařížském předměstí Saint-Dennis. Z informací CNN plyne, že sice mohl být velitelem úderné skupiny, ale byl podřízen zmíněné dvojici. „Je jasné, že Abaaoud nebyl vrchním velitelem v Evropě,“ dodal informátor.

Zrnité černobílé fotografie zmíněné dvojice zveřejnila policie už na začátku prosince. Tehdy uvedla, že se v září na rakousko-maďarské hranici setkali s tzv. osmým útočníkem z Paříže Salahem Abdeslamem a také čtyři dny po útocích poslali Abaaoudově sestřenici, u níž se Abaaoud skrýval a údajně plánoval další útoky ve finanční čtvrti La Défense, 750 eur (20 000 korun). [celá zpráva]

Policie nezná jejich pravou totožnost

Abdeslam měl dvakrát navštívit Budapešť a má se za to, že tam zřejmě jezdil vyzvednout další útočníky na cestě ze Sýrie. [celá zpráva]

Oba muži, kteří vystupovali pod falešnými jmény Soufiane Kayal a Samir Bouzid, vyšetřovatelům dosud unikají, stejně jako Abdeslam. Belgická policie dodnes nezná jejich pravou totožnost, i když podle zdrojů CNN je blízko jejímu odhalení. Přinejmenším jeden z nich je belgický občan, uvedl zdroj blízký vyšetřování.

„Nebezpečná a ozbrojená“ dvojice telefonovala do Francie i po útocích v Paříži a podle CNN se nejedná o komunikaci mezi pařížskými útočníky a nejméně jedním podezřelým v Belgii, o němž policie informovala minulý měsíc. Vyšetřovatelé v prosinci uvedli, že z telefonu nalezeného před koncertním sálem Bataclan někdo během 24 hodin před útoky prostřednictvím SMS komunikoval s osobou v Belgii a také Abaaoud byl v té době v kontaktu s někým na stejném místě. Poslední vzkaz odeslaný od Bataclanu zněl: „Začátek.“

Vesty si ušili sami

Belgický zástupce řekl CNN, že vyšetřovatelé nyní mají přesně zmapováno, jak byl masakr v Paříži naplánován a připraven. Vědí, jaké domy a auta teroristé využívali, a znají role jednotlivých podezřelých. Mezi deseti lidmi, které Belgičané zatkli, je Mohammed Bakkali, který měl sehrát jednu z vůdčích rolí. Bakkali jako jediný zůstává ve vazbě. Všichni ostatní jsou stíháni na svobodě, včetně dvojice mužů, která ráno po teroru v Paříži vyzvedla a odvezla do bruselské čtvrti Schaerbeek Abdeslama, jenž měl být zřejmě osmým útočníkem, ale z nějakého důvodu neudeřil.

Vyšetřovatelé také odhalili byt v bruselském Schaerbeeku, který se nachází v sousedství městské části s institucemi EU. Tady si teroristé sami ušili sebevražedné vesty. Policie zde našla nejen šicí stroj, ale i stopy po aceton peroxidu, jinak vysoce explozivní a ničivé třaskavině TATP. Podle CNN se teroristé snažili tyto stopy zamést, ale to se jim úplně nepodařilo. Stopy TATP našli policejní specialisté také na dalších místech v Belgii.

Vesty byly do Paříže dopraveny krátce před útoky, domnívá se policie. Tam k nim teroristé připojili detonátory. Zřejmě tak učinili v hotelu na pařížském předměstí Alfortville, kde byly nalezeny stříkačky použitelné pro vstříknutí látky do detonátoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám