Hlavní obsah

Německý ministr kritizoval policii kvůli incidentu v Kolíně

Berlín

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ostře kritizoval práci policie při silvestrovském incidentu v centru Kolína nad Rýnem, kde se velké množství mužů dopouštělo sexuálních útoků a krádeží. Obětí se stalo přes 90 žen, policie však zatím nedokázala zadržet žádné podezřelé. Podle četných svědků ženy napadali mladíci severoafrického a arabského vzhledu.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

„Policie opustila prostranství (u kolínského nádraží), později došlo k těmto událostem a nyní se jen čeká na trestní oznámení od obětí. Tímto způsobem policie pracovat nemůže,” řekl de Maiziére.

Ministr podle svých slov očekává vysvětlení, jakým způsobem byla akce organizovaná, zda byli pachatelé opravdu ze severní Afriky a proč se den po incidentech mluvilo o tom, že se silvestrovské oslavy uskutečnily bez problémů.

Kolínský policejní prezident Wolfgang Albers v televizi N24 uvedl, že o silvestrovské noci bylo na místě 70 státních a 140 městských policistů. První informace o sexuálním obtěžování podle něj policie dostala už krátce po činu, nepodařilo se však zadržet žádného pachatele, protože je oběti ani svědci nedokázali v davu rozpoznat.

Nyní kolínská policie žádá svědky o předání amatérských videí ze silvestrovské noci, na nichž by bylo možné odhalit násilníky a dodatečně je identifikovat.

V okolí kolínského hlavního nádraží a katedrály v jeho sousedství se podle dosavadního vyšetřování shromáždila o silvestrovské noci asi tisícovka mužů, kteří podle policie vypadali, jako by pocházeli ze severní Afriky nebo z arabských zemí. Z davu se vyčlenily skupiny o 20 až 100 lidech, které obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám