Hlavní obsah

Na španělskou enklávu Ceuta zaútočily stovky běženců

Aktualizováno

Do španělské enklávy Ceuta na severu Afriky se v pátek podařilo proniknout 185 běžencům. Podle španělských úřadů a pracovníků Červeného kříže se tak stalo po třetí hodině ráno, kdy zátarasy kolem enklávy vzalo útokem několik stovek migrantů. Další se snažili uspět plaváním v moři, některým se to podařilo, ale dva se utopili.

Foto: Profimedia.cz

Snímek španělského Červeného kříže, kde zdravotníci poskytují pomoc běžencům na Ceutě.

Článek

Běženci využili toho, že hranice byla vzhledem k vánočním svátkům střežena méně přísně než jindy, uvedla španělská agentura EFE. Šlo údajně o největší pokus o hromadný vpád do Ceuty za poslední měsíce.

Část lidí přitom nešla přes plot, ale plavala kolem hraničních zábran v moři. Marocká agentura MAP uvedla, že 104 z nich zadržely marocké bezpečnostní síly. Podle španělského deníku El País se někteří běženci bránili zadržení házením kamenů a klacků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Španělsko v Africe

O migranty, kterým se podařilo do enklávy dostat a z nichž většina utrpěla různá zranění, se postarali dobrovolníci Červeného kříže. Podle prohlášení organizace, z něhož citovala agentura AFP, muselo být 12 zraněných hospitalizováno kvůli zlomeninám, tržným ranám nebo podchlazení.

Foto: Mapy.cz

Enkláva Ceuta

Španělsko má na severoafrickém pobřeží dvě enklávy - Melillu a Ceutu, které na souši obklopuje marocké území. V jejich blízkosti přebývá podle odhadů 30 000 až 80 000 uprchlíků ze subsaharské Afriky, kteří se opakovaně snaží do enkláv proniknout a pak pokračovat dál v cestě do Evropské unie za lepším životem.

Enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou. Cesta po moři v chatrných a přeplněných člunech nezřídka končí tragicky se značnými oběťmi.

Reklama

Související články

Dánsko bude migrantům zabavovat cennosti

Dánsko plánuje další kroky k omezení přílivu uprchlíků do země. Poté, co si v září zadalo inzerát do libanonských novin, jehož prostřednictvím běžence...

Výběr článků

Načítám