Hlavní obsah

Při turecké ofenzivě bylo zabito přes sto bojovníků PKK

Turecké bezpečnostní síly během čtyř dnů zabily na jihovýchodě země už více než 100 příslušníků zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom v sobotu agentura Anadolu. O život přišli od středy také dva turečtí vojáci.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Žena prochází kolem domu zničeného po střetech mezi tureckými vojáky a kurdskými milicemi ve městě Silvan v provincii Diyarbakir.

Článek

Premiér Ahmet Davutoglu řekl, že nedovolí kurdským bojovníkům, aby ve městech na jihovýchodě Turecka „vytvářeli chaos".

Turecká letadla startující ze základny ve městě Diyarbakir podle agentury Reuters v pátek rovněž bombardovala základny PKK v Iráku. V Diyarbakiru proti operaci vládních sil v pátek protestovalo několik tisíc lidí, které policie rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Masivní operace se podle stanice BBC účastní zhruba 10 000 vládních vojáků, podporovaných těžkou technikou. Operace se soustředí na oblasti kolem měst Cizre a Silopi u hranice se Sýrií. V obou městech platí zákaz vycházení.

Konflikt si vyžádal už 40 tisíc životů

Dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK se zhroutilo letos v červenci. Mírové rozhovory byly přerušeny a znovu byl oživen konflikt, který se dotkl převážně kurdského jihovýchodu země a při němž během tří desetiletí zahynulo na 40 000 lidí.

"Operace v regionu budou pokračovat, dokud nebude opět nastolen veřejný pořádek," uvedla dnes armáda v prohlášení. "Během našich operací je prioritou bezpečnost našich složek i civilistů žijících v oblasti," dodala.

PKK, kterou Turecko, Spojené státy i Evropská unie označují za teroristickou organizaci a která dříve působila především na venkově, se v posledních letech zaměřila na města na jihovýchodě. V nich stavěla barikády a hloubila příkopy s cílem zabránit vládním jednotkám v přístupu.

Strana kurdských pracujících od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku. Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami znovu propukly letos v létě, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK. Ankara totiž považuje za spřízněné s PKK i kurdské milice YPG, které bojují v Sýrii a Iráku proti teroristům z organizace Islámský stát (IS) po boku západní koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám