Hlavní obsah

Nová polská vláda pokračuje v čistkách

Varšava
Aktualizováno

Nová polská konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové ve čtvrtek odvolala policejního prezidenta Krzysztofa Gajewského. Oznámilo to polské ministerstvo vnitra. V pátek navíc vláda zablokovala zveřejnění výroku ústavního soudu o volbě soudců, který byl v rozporu s jejími záměry.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová nedávno na tiskové konferenci přerušila zvyk svých proevropských předchůdců a obešla se bez vlajek EU.

Článek

Nástupce Gajewského ještě nebyl určen, jeho funkci prozatím bude vykonávat dosavadní náměstek Miroslaw Schlosser. Důvod výměny na tomto vysokém postu nebyl oznámen. Gajewski úřad policejního prezidenta zastával od letošního února.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která po vyhraných volbách v listopadu převzala moc, provádí rozsáhlé výměny na předních státních funkcích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda odvolala mimo jiné šéfy všech čtyř tajných služeb a nominovala nové ústavní soudce. Nejvyšší soudní instance v zemi ale do výběru soudců zasáhla a zrušila jako protiústavní klíčové části zákona, kterým si vládní konzervativci chtěli zajistit nad soudem vliv.

Ovládnout justici?

Konzervativní kabinet, který zrušil říjnovou volbu pěti soudců a nahradil je jinou pěticí, odmítá rozsudek uznat kvůli údajně malému počtu soudců, kteří ve věci rozhodovali, informoval deník Gazeta Wyborcza. Předseda soudu vyzval premiérku k neprodlenému zveřejnění verdiktu ve sbírce zákonů.

Vedoucí úřadu premiérky Beata Kempová ve čtvrtek večer podle listu odeslala předsedovi nejvyšší soudní instance v zemi Andrzeji Rzeplińskému dopis, v němž zdůvodňuje, proč vláda blokuje zveřejnění verdiktu, jímž by vstoupil v platnost.

Podle Kempové měl tribunál, který minulý čtvrtek řešil ústavnost říjnové volby soudců, zasednout v plné sestavě. To by znamenalo přítomnost devíti soudců místo pěti, kteří ve věci nakonec rozhodli. Soud má celkem 15 členů, část míst je však v důsledku současné krize neobsazena.

O tom, kdy má ústavní soud zasednout v plném složení, nicméně rozhoduje samotný ústavní soud, nikoliv vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám