Hlavní obsah

Polsko ovládla politická mafie, hodnotí situaci Gazeta Wyborcza

Právo, Pavol Minárik
Polsko

Hrubé a opakované porušování ústavy, absolutní ignorace ústavního soudu, nerespektování jeho rozhodnutí, bojkotování řádně zvolených soudců ÚS předchozím Sejmem a jejich bleskové nahrazení svými vlastními. „V Polsku teď vládne politická mafie,“ napsal ve středečním vydání novin Gazeta Wyborcza jejich šéfredaktor Adam Michnik.

Foto: Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Národně-křesťanské Právo a spravedlnost (PiS), které stejně jako jeho prezidentský kandidát Andrzej Duda (43) nedávno vyhrálo volby, vědomě způsobilo, že v zemi „postupuje proces putinizace polské demokracie a nastupuje plazící se státní převrat, za což dříve nebo později budou muset nést zodpovědnost“, zdůraznil 69letý šéfredaktor Michnik. Ten patřil v minulosti k hlavním odpůrcům komunistického režimu v Polsku, za což byl šest let vězněn. Od roku 1989 stojí v čele novin Gazeta Wyborcza, největšího názorového listu v Polsku.

Prezident Duda v posledních dnech třikrát vědomě porušil ústavu například tím, že nepřijal slib od tří ústavních soudců zákonně zvolených ještě bývalým Sejmem a na druhé straně bleskově přijal slib pěti soudců nominovaných PiS. „Stal se nejen vykonavatelem vůle svého stranického šéfa Jaroslawa Kaczyńského (66), ale už i jeho rukojmím,“ napsala dále Gazeta Wyborcza.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zvolení vlastních soudců v rozporu s ústavou

Do sporu o obsazení polského ústavního soudu se vložil i generální prokurátor Andrzej Seremet, jenž za protiústavní označil novelu zákona, kterou poslanci PiS v Sejmu anulovali nedávnou volbu pěti ústavních soudců, i to, že si místo nich většina v Sejmu zvolila vlastní, „což bylo na celé čáře v rozporu s ústavou“.

„Pokud Duda nerespektuje ústavu, na kterou v srpnu skládal prezidentský slib, nechť vyvodí ze svých kroků zodpovědnost a urychleně podá demisi. Jestliže se mu ústava nelíbí, nemůže přece jako hlava státu stát na její stráži,“ vyzval ve středu prezidenta k odchodu bývalý předseda ústavního soudu Jerzy Stepien. Zároveň dodal, že hlava státu nemá právo nejdřív zparalyzovat ÚS a následně ho nahrazovat vlastními rozhodnutími, což Duda v posledních dnech dělá bez nejmenšího ostychu.

Kritika ze zahraničí

Takové kroky prezidenta Dudy řízeného Kaczyńským vyvolávají vlnu kritiky nejen v polských, ale i v zahraničních mediích. „Události v Polsku pod vedením PiS nabraly až příliš škaredé obrátky, a to nejen nahrazením ústavních soudců těmi, kteří jsou jim po vůli,“ upozornil známý americký politolog Fareed Zakaria.

Tento, ale i další články označilo polské ministerstvo zahraničí za „obelhávání“, které se už nesmí opakovat.

Výběr článků

Načítám