Hlavní obsah

Manželský pár teroristů ze San Bernardina se zradikalizoval ještě před svatbou

– Washington

Manželé Syed Farook a Tashfeen Maliková, kteří v Kalifornii před týdnem zastřelili 14 lidí, se zradikalizovali ještě před svým seznámením a o džihádu mluvili již před svatbou. Informoval o tom ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tashfeen Maliková a její manžel Syed Farook

Článek

"Byli zradikalizovaní ještě předtím, než se přes internet seznámili. O džihádu a mučednictví spolu hovořili již na konci roku 2013 ještě před zasnoubením," řekl Comey v Senátu USA při výpovědi před soudním výborem.

Nejmenovaný vládní představitel citovaný agenturou Reuters dodal, že Farook uvažoval o útoku na nějaký americký cíl možná již v letech 2011 či 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někdy v tomto období totiž požádal souseda o zakoupení zbraní, aby se sám vyhnul pozornosti.

Zalíbení v teroru

FBI je přesvědčena, že pár se zhlédl v zahraničních teroristických organizacích. Úřad proto podle Comeyho nyní zjišťuje, co bylo zdrojem inspirace manželů a jaká byla vůbec podstata jejich vztahu.

Vyšetřovatelé prý také prověřují, zda Maliková, která nebyla na rozdíl od Farooka americkou občankou, získala jako snoubenka vízum pro vstup do USA ve shodě se všemi požadavky.

Na možné nesrovnalosti v jejím vízu ve středu upozornil předseda soudního výboru Senátu Charles Grassley.

Masakr v centru sociálních služeb

Ke zmiňovanému teroristickému útoku došlo minulou středu. Dvojice oděná v kombinézách armádního typu vtrhla se samopaly v ruce na slavnostní sešlost v sídle střediska sociálních služeb v kalifornském San Bernardinu a začala bezhlavě střílet do lidí. Masakr nepřežilo 14 lidí, dvě desítky dalších teroristé zranili.

Po útoku dvojice nasedla do auta a ujela. Policisté ale černé SUV zanedlouho vypátrali a začali ho sledovat. Při následné honičce se strhla divoká přestřelka, během níž teroristé po strážcích zákona dokonce házeli výbušniny. Než se policistům podařilo manželský pár zlikvidovat, utrpěl jeden z nich lehké zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám