Hlavní obsah

Blitzkrieg nové polské vlády boří demokracii

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bleskové a radikální kroky nové polské vlády premiérky Beaty Szydlové (52) za první dva týdny působení vyvolaly v zemi tak velkou vlnu kritiky jako žádný jiný z předchozích čtrnácti kabinetů od roku 1989.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski s premiérkou Beátou Szydlovou

Článek

„Kaczyňského blitzkrieg, Radikální změny pod rouškou tmy, Prezidentovo K. O. demokracii, Ústavní soud na odstřel,“ hlásají titulky nejvlivnějších deníků a týdeníků.

Národovecko-křesťanské Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyňského (66), které se dostalo po osmi letech v opozici k moci, má dnes v Polsku prezidenta, premiérku v čele jednobarevné vlády, dále předsedy obou komor parlamentu, a navíc většinu v Sejmu i v Senátu. Touha po absolutní moci je tak velká, že se ji už ani nesnaží skrývat.

Szydlová ještě ani nepřečetla programové prohlášení vlády a poslanci PiS už chystali novelu zákona o polském Ústavním soudu (ÚS), v němž tato strana zatím nemá rozhodující slovo.

Den nato návrh novely bez jakýchkoli konzultací, a dokonce i s množstvím hrubek, předložili parlamentu a většinou svých hlasů protlačili Sejmem i Senátem. Zákon pak bleskově podepsal prezident Andrzej Duda (43).

Zatímco prosazení předchozí novely zákona o ÚS trvala liberální vládě dva roky, PiS to „vlastními silami“ zvládlo za dva dny a dvě noci.

Foto: Andrzej Hrechorowicz/KPRP/Handout, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Ve středu večer pak PiS stihlo schválit pětici „svých“ soudců, kteří ještě v noci na čtvrtek složili Dudovi slib a ve čtvrtek v osm ráno se už hlásili do práce.

„Noční usnesení a odvolávání nepřátel se obvykle děje jen v časech převratů, revolucí, válek a velkých krizí, jakou v Polsku momentálně máme,“ napsal týdeník Polityka.

Prezidentská milost pro kolegu

Nejhrubší pohrdání zásadami právního státu je ale jenom začátkem a těžké časy teprve přijdou. Podle Polityky se Polsko záhy rozloučí jak s nezávislým ÚS, tak s nezávislými prokuraturami, soudy, finančními úřady a veřejnoprávními médii.

„Vše se to děje za aktivní účasti Dudy. Je to běloruská cesta, na kterou nový prezident vědomě Polsko posouvá,“ varoval bývalý předseda ÚS Andrzej Zoll.

„Nová moc však neválcuje zákony, ústavu a demokracii jen v souvislosti s ÚS,“ míní Polityka a připomíná spornou milost, kterou Duda udělil Mariuszovi Kaminskému, novému ministrovi-koordinátorovi tajných služeb.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová

Ten byl letos v květnu zatím nepravomocně odsouzen za hrubé porušování pravomoci veřejného činitele na tři roky do vězení a k desetiletému zákazu výkonu veřejné funkce. „Duda se lekl, že soud vyšší instance, k němuž se Kaminski odvolal, potvrdí trest pro Kaczyňského nejvěrnějšího spolupracovníka. Proto na nic nečekal a protiprávně vstoupil do neuzavřeného soudního procesu,“ upozornil týdeník.

„Pro celou společnost je to velmi špatný signál. Od této chvíle může každý říkat, že Duda zajistí beztrestnost všem lidem ze svého politického tábora,“ řekl Zoll.

Totéž si myslí i Poláci – bleskový průzkum ukázal, že téměř dvě třetiny nesouhlasí s prezidentovou milostí. Mimochodem jedinou, kterou se uprostřed záplavy jiných žádostí o milost zabýval.

Noční odvolání

Za hanebné označila polská média i bleskové noční odvolání čtyř generálů, šéfů všech polských civilních i vojenských tajných služeb.

„Nikdo v Polsku neupírá PiS právo na jejich výměnu, ale výrok ministra zahraničí Witolda Wasczykowskeho, že každá minuta jejich dalšího působení představuje větší hrozbu pro Polsko, než jaká momentálně přichází ze zahraničí, vyrazil dech každému normálnímu člověku,“ napsal polský Newsweek. Spojenci z NATO se nyní dozvídají, že v osobách čtyř generálů měli co do činění téměř se zločinci.

Divadla, muzea a další instituce, které nebudou dostatečně národní a křesťanské, přijdou podle ministra kultury Piotra Glinského o dotace ze státního rozpočtu.

„Dokonce už i voliči Kaczyňského kroutí hlavou nad těmito gangsterskými metodami,“ poznamenal portál Natemat.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám