Hlavní obsah

Po celém světě se demonstrovalo kvůli ovzduší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zhruba padesáti městech světa se o víkendu konaly demonstrace požadující přísná opatření proti oteplování ovzduší, ve francouzské metropoli aktivisté v neděli vytvořili jen symbolický lidský řetěz. V Paříži, kde nedávno vraždili islamisté, a v pondělí začne konference OSN o klimatických změnách, bylo totiž podobné shromažďování davu z bezpečnostních důvodů dočasně zakázáno.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Demonstrant se začerněnou tváří v Jakartě

Článek

Pořadatelům akce v Paříži se podařilo vytvořit od 12:00 na asi hodinu dlouhý lidský řetěz, který procházel kolem klubu Bataclan, kde bylo nejvíce z celkem 130 obětí atentátů z 13. listopadu. „Zneužívají, znečišťují, vydělávají! V ohrožení je společnost a podnebí” stálo na jednom z nápisů, které přinesli někteří ze stovek účastníků akce.

„Je třeba veřejně tlačit na vedoucí představitele. Zrušení manifestace nás zklamalo, ale tohle je dobrá alternativa k mobilizaci,” vysvětlila novinářům 29letá účastnice řetězu Aude.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejský Soul

Podobné lidské řetězy vznikly i v dalších francouzských městech, například v Caen a Chambéry. Někde ale podle místních zpravodajských webů proti účastníkům zasáhla policie s odvoláním na dočasný zákaz shromažďování na pozadí hrozby dalších atentátů v zemi.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Demonstranti v Jakartě

Aktivisté koalice Climat 21 pokryli pařížské náměstí Republiky tisícovkami bot, aby tak vyjádřili nesouhlas se zákazem manifestace k nadcházejícímu klimatickému summitu. Své boty jim podle francouzských médií poskytly na výraz solidarity i osobnosti jako herečka Marion Cotillardová, šéf OSN Pan Ki-mun a papež František.

Demonstrace plné lidí na podporu mezinárodní dohody ke snížení škodlivých emisí do ovzduší se podle agentury Reuters naopak uskutečnily například v Sydney, Berlíně, Londýně, Sao Paulu, Hongkongu či New Yorku. V mnoha dalších městech se demonstrovalo již v pátek a v sobotu.

Do Paříže se začali sjíždět účastníci konference, která začne v pondělí na pařížském předměstí Le Bourget. Prezident François Hollande již přijal například Pan Ki-muna, povečeří se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, později večer má dorazit nejvyšší americký představitel Barack Obama. Česko bude na konferenci zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám