Hlavní obsah

Únava vojáků americký masakr v naší nemocnici neomlouvá, ozvali se Lékaři bez hranic

Ženeva

Nezisková organizace Lékaři bez hranic (MSF) odmítla vysvětlení Washingtonu, že za náletem amerického letectva na její nemocnici v severoafghánském městě Kunduz, při němž zemřelo 30 lidí, stála lidská chyba unavených vojáků. Vojáci podle Pentagonu vycházeli z popisu komplexu, který jim poskytly afghánské síly. K tragické chybě údajně přispělo vyčerpání amerických vojáků i špatně fungující elektronické systémy bojového letounu.

Foto: Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranici (MSF)v Kunduzu

Článek

"Je šokující, že americké vojenské jednotky mohou provést útok na cíl, který neznají, a že nemají přístup k seznamu objektů, na které se neútočí, a navíc jim nefungují komunikační systémy," konstatovali Lékaři bez hranic.

Podle výsledků amerického vyšetřování vojáci zapojení do incidentu, k němuž došlo 3. října letošního roku, netušili, že se jedná o nemocnici MSF. Údajně se domnívali, že jde o budovu sousedící s nemocnicí, kde měli své pozice bojovníci Tálibánu, kteří město okupovali. [celá zpráva]

Takové vysvětlení Lékařům bez hranic nestačí, oni i další neziskové organizace žádají nezávislé vyšetření případu.

„Zdá se, že v Kunduzu bylo zabito 30 lidí a statisíce lidí přišly o přístup k péči zachraňující životy jednoduše proto, že nemocnice Lékařů bez hranic byla nejbližší velkou budovou v otevřeném prostoru a přibližně odpovídala popisu zamýšleného cíle," stojí dále v prohlášení Lékařů bez hranic.

Válečný zločin

Organizace již dříve uvedla, že se bombardování její nemocnice v Kunduzu z 3. října rovná válečnému zločinu. MSF upozornili, že Mezinárodní lékařská charita poskytla GPS souřadnice svých lékařských zařízení v Kunduzu americkým vojenským úřadům v Kábulu i činitelům afghánské vlády už 29. září.

Není proto jasné, proč velení speciálních amerických sil zadalo jako cíl útoku souřadnice, které se shodovaly s polohou nemocnice MSF, jež mělo k dispozici.

Ozvala se i Human Rights Watch

"Je nadále zapotřebí nezávislé vyšetření případu," uvedla také mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Vyjádření generála Johna Campbella, velitele spojeneckých sil v Afghánistánu (který zveřejnil výsledky vyšetřování) opravňuje, aby bylo zahájeno vyšetřování možného spáchání válečných zločinů," dodala organizace HRW.

Za útok, který byl jedním z nejhorších masakrů civilistů ve 14 let trvající historii amerického vojenského úsilí v Afghánistánu, se již dříve omluvil americký prezident Barack Obama. Generál Campbell uvedl, že jednotlivci, kteří se na incidentu nejvíce podíleli, byli odvoláni ze svých funkcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám