Hlavní obsah

Francie znovu bombardovala Islámský stát, přidali se i Britové

Rakka
Aktualizováno

Francouzské letectvo podniklo v noci na úterý další nálety na syrské město Rakka, které je baštou radikálního hnutí Islámský stát (IS). Údery mířily na velitelství a také na náborové a výcvikové středisko islamistů. O několik hodin se v boji proti IS vydatnou měrou přidalo i britské královské letectvo, které vyslalo deset bojových strojů tornado na sever Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu

Článek

Do bojových misí nad Rakkou se zapojilo deset stíhaček. Ty odstartovaly ze základen v Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech.

Islámský stát vloni vyhlásil na části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho střediskem. Podle irácké tajné služby byla právě Rakka místem, kde se plánovaly páteční pařížské útoky, uvedla agentura AP.

Po pátečních teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly přinejmenším 129 mrtvých a více než 350 zraněných, Francie vystupňovala své úsilí v boji proti IS.

Zapojila se i Británie

Po Francii na teroristické útoky v Paříži vojensky odpověděla také Velká Británie; královské letectvo výrazně zintenzivnilo nálety na pozice Islámského státu na severu Iráku.

Související téma

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 na Kypru přel letam proti Islámskému státu

Deset bojových strojů tornado vyzbrojených pumami Paveway v úterý podniklo několik náletů u měst Sindžár a Mosul, informovalo britské ministerstvo obrany. Cílem mise byla vzdušná podpora kurdských bojovníků, kteří vedou u Sindžáru ofenzívu proti džihádistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám