Hlavní obsah

Fotograf natočil přestřelku mezi teroristy a policií

• Aktualizováno

Renomovaný francouzský fotograf Patrick Zachmann natočil dramatické chvíle v noci na sobotu před koncertní síní Bataclan v srdci Paříže. „Okamžitě jsem si myslel, že jde o teroristický útok,“ řekl magazínu Time.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policisté zasahující před koncertní síní Bataclan

Článek

Zachmann byl zrovna na náměstí Republiky, když si všiml projíždějících policejních a hasičských vozů. „Věděl jsem, že se děje něco divného,“ uvedl. Prý mu hned bylo jasné, že se jedná o teroristický útok. (Video můžete zhlédnout zde nebo na něj budete přesměrováni po kliknutí na obrázek v tweetu níže.)

Slyšel sirény houkající ve ztichlých nočních ulicích a instinktivně je následoval přes Boulevard Voltaire až před koncertní síň Bataclan, která se stala v noci na sobotu jedním z šesti teroristických cílů. Právě na tomto místě zůstalo nejvíc mrtvých - celkem osmdesát devět.

Byla cítit nervozita

Na rohu s Passage Saint-Pierre Amelot se Zachmann schovával za neoznačený policejní vůz a na svůj mobilní telefon natáčel policejní přestřelku s útočníkem, který pálil z kališnikova. „Na videu jsou vidět jiskry od kulek mířících do země,“ vysvětlil. Jeho video se objevilo v médiích i na sociálních sítích.

Vše bylo osvícené blikajícími světly hasičských aut. Policisté hlídkovali na rohu, po husté střelbě se až na jednoho stáhli zpět k hasičským autům. Přestřelka s útočníkem byla pro policisty podle Zachmanna ve tmě nepřehledná a matoucí. „Byla tam panika. Cítil jsem, že to nemají pod kontrolou, protože nevědí, co se děje, odkud přesně střelba jde.“

V jednu chvíli byl Zachmann schovaný za autem společně s jedním z policistů. Ten fotografovi poradil, aby se pomaličku přesunul za kola auta, která ho mohou lépe ochránit během střelby. „Vypadal velice napjatě a koncentrovaně,“ popsal Zachmann.

„Mohl jsem cítit jeho strach. Cítil jsem, že asi není zvyklý na takové situace. Jsou trénovaní, ale možná to bylo poprvé, kdy se ocitl v takové situaci. Byla mezi námi určitá spoluúčast. Mohl mě požádat, abych odešel, ale místo toho mě tam nechal,“ doplnil.

Masakr se dotkl všech

Paříž od neděle drží třídenní státní smutek. Stovky lidí nosí květiny a zapalují svíčky na místech spojených s šestinásobným teroristickým útokem, k němuž se přihlásil Islámský stát. Terčem byl koncert kapely Eagles of Death Metal v prostorách Bataclanu, fotbalový stadión Stade de France, ale také restaurace a bary.

Oficiální počet obětí zůstává 129, uvedla v neděli večer BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se předchozí informace, že zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé. Lékaři ošetřili přes 400 zraněných a víc než čtyři desítky z nich jsou stále na jednotce intenzivní péče.

Lítost nad tragédií projevují po celý víkend milióny lidí po celém světě včetně umělců a státníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám