Hlavní obsah

Do půl roku má v Sýrii vzniknout přechodná vláda, shodli se diplomaté ve Vídni

• Aktualizováno

Na cestovní mapě vedoucí k volbám v Sýrii se shodli účastníci mezinárodní schůzky, která se v pátek konala ve Vídni. Ještě letos se mají sejít zástupci syrského režimu a opozice. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby, uvedl podle agentury DPA německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Leonhard Foeger, ČTK/AP

Vídeňské jednání diplomatů o Sýrii

Článek

Americký ministr zahraničí John Kerry sdělil, že na osudu syrského prezidenta Bašára Asada se strany ani tentokrát nedohodly.

Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura, prohlásil šéf německé diplomacie. "Nikdo nemá iluze o tom, jak složitý tento úkol bude," uvedl podle agentury Reuters.

Druhé kolo mezinárodních jednání o řešení konfliktu v Sýrii se konalo ve stínu útoků ve Francii. Ministři zahraničí a vrcholní představitelé zhruba dvacítky států se v tomto formátu sešli naposledy koncem října. K žádnému průlomu ale tehdy nedošlo, přičemž jedním z hlavních sporných bodů byl i tehdy další osud syrského prezidenta Asada.

Jednání o Sýrii se účastnil mimo jiné ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a francouzský ministr Laurent Fabius. Jeho obsah ovlivnily teroristické útoky v Paříži, kde v noci na sobotu zahynulo přes 120 lidí. K atentátům se přihlásili radikálové z hnutí Islámský stát (IS), které hraje v syrském konfliktu velkou roli.

Fabius ještě před začátkem jednání řekl, že po posledních událostech je pro mezinárodní společenství nalezení východiska z konfliktu v Sýrii otázkou nutnosti. Podle něj je nezbytné lépe koordinovat aktivity v boji s terorismem a zvláště s IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám