Hlavní obsah

Americké bombardéry přelétly kolem umělých čínských ostrovů

Washington

Dva americké strategické bombardéry B-52 přeletěly v blízkosti sporných ostrovů v Jihočínském moři, na které vznáší nároky Čína, neboť chce kontrolovat většinu moře. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek večer oznámilo americké ministerstvo obrany.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Článek

„Provádíme přelety B-52 v mezinárodním vzdušném prostoru v této části světa neustále,” řekl mluvčí Pentagonu Peter Cook. „Podle mých informací to byl jeden let B-52, datem si nejsem jist. Čínská pozemní kontrola se pokusila o kontakt s letounem, ten pokračoval ve své misi,” dodal k průletu nad Jihočínským mořem u Spratlyho ostrovů, které Číňané rozšiřují a budují tam základnu.

Podle vojenského listu Stars and Stripes dva bombardéry odstartovaly 8. prosince z Guama, na který se vrátily po dlouhém letu druhý den. Ke Spratlyho ostrovům, se přiblížily na vzdálenost 25 kilometrů.

„Dva bombardéry přijaly slovní varování od čínských pozemních leteckých kontrolorů navzdory tomu, že se nikdy neodvážily přiblížit na 15 námořních mil (cca 25 km),“ upřesnil další mluvčí Pentagonu Bill Urban. Povahu výstrah neupřesnil.

Čína vznáší nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Na mnohé oblasti přitom vznesly nároky také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam, jejichž pobřeží jsou blíž.

Spojené státy čínské nároky neuznávají a trvají na tom, že jde o mezinárodní vody. Již v říjnu k nelibosti Číny pronikl americký torpédoborec za hranici 12 námořních mil vymezující pásmo pobřežního moře kolem tamních Spratlyho ostrovů, kde Peking vybudoval přistávací dráhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám