Hlavní obsah

Německo obrátilo a řeklo dost. Uprchlíky bude vracet podle starých pravidel

– Berlín/Sofia/Brusel • Aktualizováno

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v úterý oznámil, že se Berlín od 21. října znovu vrátil k dublinskému systému přijímání imigrantů. Týká se to i syrských uprchlíků, kteří se tak v některých případech budou ze spolkové republiky zase vracet do zemí, kde poprvé vstoupili na území Unie. Končí tak vstřícná politika kancléřky Angely Merkelové vůči všem Syřanům, kteří by rádi získali azyl v Německu. Pro většinu z nich přesto stávající praxe dál platí.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière

Článek

Ministr de Maizière, který se v posledních dnech tvrdě stavěl proti vstřícnosti vůči imigrantům, řekl podle listu Der Tagesspieel, že úřady od 21. října znovu „uplatňují dublinská ujednání pro všechny země původu a všechny členské státy“.

Nařízení vydalo ministerstvo pro Spolkovou kancelář pro migraci a uprchlíky (Bamf). Na jeho základě mohou být i migranti ze Sýrie poslání zpět do země, kde vstoupili na půdu EU.

Teoreticky to znamená, že Německo bude vracet všechny migranty bez ohledu na jejich původ do zemí, kde poprvé vstoupili na území EU. Týká se to i Syřanů, jimž dosud kancléřka Merkelová povolovala podat si žádost v Německu, i když je měli vyřizovat jinde.

Realita bude prý bez velkých změn

Podle mluvčího ministerstva ale nebude mít nařízení velký dopad, protože se migranti nebudou vracet do Řecka. Důvodem je skutečnost, že v tamních uprchlických táborech panují špatné podmínky a přijímací kapacity jsou vyčerpány. Soudy by neumožnily tam uprchlíky vracet.

Zaměstnanci Bamf byli též instruováni, aby zvažovali, zda je migranta možné vracet. Dublinský systému je komplikovaný a náročný na čas. Při vracení musí Německo u uprchlíka, který žádá o azyl ve spolkové republice, prokázat, že se měl registrovat v jiné zemi a v které. Ale musí se to zvládnout do půl roku.

Spousta otazníků

Podle EUobserveru není proto zcela jasné, co všechno se od nynějška změní, protože většina syrských uprchlíků vstupuje do EU právě přes Řecko. To by tedy znamenalo, že jejich žádosti o azyl bude nadále Německo vyřizovat, pokud by si uprchlíci přáli získat azyl v Německu.

Vzhledem k tomu, že ”návrat k Dublinu” platí retrospektivně od 21. října, tak ani není jasné, co bude Německo dělat s lidmi, kteří se po tomto datu už nenacházeli v Řecku, ale v jiných zemích EU, a nyní jsou v Německu.

Německý obrat však velmi pravděpodobně sníží zájem uprchlíků o cestu do Německa a může zvýšit zájem o získání azylu v jiné zemi.

Turbulence na německé politické scéně 

Obrat Němců každopádně znamená politický kompromis mezi německými politiky, ne-li kapitulaci Angely Merkelové, která čelila stále rostoucí opozici, k nimž se přidali i někteří její klíčoví ministři. De Maizière minulý týden ohlašoval plán neposkytnout plnohodnotný azyl Syřanům, ale jen roční ochranu, což by jim neumožnilo si pozvat blízké. Tento tvrdý přístup nakonec neprosadil a plán stáhl. [celá zpráva]

Dočkal se však podpory ministra financí, podle kterého Německo už vyčerpalo své možnosti.  [celá zpráva]

Nařízení dále prohloubilo rozkol ve velké koalici křesťanských a sociálních demokratů z SPD, kteří se o návratu k „Dublinu” dozvěděli z tisku. SPD, která je pro vstřícný přístup k uprchlíkům, namítá, že krok s ní měla vláda projednat.

Návrat k dublinským ujednáním je paradoxní, protože předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je už označil za vyvanulá.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám