Hlavní obsah

Na německo-českých hranicích se sešli odpůrci i příznivci migrace, přijel i Schwarzenberg

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schrinding
Aktualizováno

U hranic mezi německým Schirndingem a Pomezím nad Ohří na Chebsku v neděli odpoledne uspořádalo hnutí Pegida demonstraci, které se zúčastnilo asi dvě stě padesát odpůrců imigrantů žádajících obnovení kontrol na hranicích. Ve stejnou dobu se v centru Schirndingu sešlo kolem dvanácti set lidí, kterým se rétorika odpůrců běženců nelíbí. Přijel je podpořit i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Obě skupiny se vydaly před třetí hodinou odpoledne směrem k hranici.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na německo-českých hranicíchVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Na silnici za Schirndingem směrem na Pomezí měli sraz příznivci Pegidy, které přijelo autobusem podpořit asi třicet příznivců hnutí Úsvit - Národní koalice v čele s místopředsedou a poslancem Markem Černochem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odpůrce Pegidy přijel do Schirndingu podpořit bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Pozvala nás sem na konci října Pegida,“ uvedl Černoch. „Přijeli jsme sem proto, abychom nedopustili zánik Evropy jako takové,“ uvedl Černoch, podle kterého hrozí příliv desítek tisíc běženců do České republiky.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Na náměstí německého Schirndingu demonstrovali lidé i za zachování otevřené hranice

Představitelé Pegidy s německými vlajkami a transparenty požadovali zastavení přílivu imigrantů a obnovení kontrol na hranicích. „Nejenom kancléřka Merkelová musí pryč, ale celá spolková vláda, abychom mohli začít od začátku,“ uvedl jeden z nich.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Příznivci Pegidy se sešli na bývalé silnici mezi Schirndingem a Pomezím nad Ohří.

Poté se demonstranti vydali po silnici směrem ke státní hranici, ale policisté je zastavili u železničního přejezdu několik desítek metrů před státní hranicí, takže se musel průvod vrátit zpět.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Příznivci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida)

Na náměstí v Schirndingu přišlo na protestní akci zhruba jeden tisíc až dvanáct set lidí. Také oni měli celou řadu transparentů s přeškrtaným nápisem Pegida a s žádostmi o poskytnutí pomoci běžencům. Přijel je podpořit rovněž bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jehož projev přijali účastníci s potleskem.

„Občané České republiky a Německa tady společně bojují za demokracii. To je pro mě opravdu velký zážitek,“ komentoval Schwarzenberg protestní demonstraci.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odpůrci Pegidy na demonstraci v centru Schirndingu stojícího nedaleko českých hranic.

Kritizoval přitom politiky, kteří v souvislosti s přílivem běženců šíří strach mezi lidmi. „Přitom doufají, že z toho budou těžit. Nemůžeme ale těm, co jim naslouchají, nadávat, ale přesvědčit je,“ konstatoval Schwarzenberg.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odpůrci Pegidy v rakouském Schirndingu

Odpůrci Pegidy se vydali rovněž ke státní hranici centrem města a pak dál po cyklostezce. Protože si každá ze stran vybrala jinou cestu, nemohli se demonstranti potkat. Demonstrace odpůrců Pegidy skončila v Schirndingu v kostele mší.

Akci monitorovaly stovky německých policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám