Hlavní obsah

Ruské rakety létají pod civilními letadly, varují odborníci

Aktualizováno

Ruské vojenské útoky mohou ohrozit civilní lety. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) upozornila na nebezpečí pro aerolinky létající nad Irákem, Íránem a Kaspickým mořem. Rusové odpalují své řízené střely z oblasti Kaspického moře až do Sýrie více než 1500 kilometrů trasou, kudy běžně létají civilní letadla. Informoval o tom web listu The Wall Street Journal (WSJ). Také USA jednají s Ruskem, protože se chtějí vyhnout možným incidentům s ruským letectvem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Při cestě na dovolenou do Asie může pod vámi letět ruská raketa.

Článek

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) vydala v pátek informační bezpečnostní bulletin pro aerolinky, ve kterém upozornila, že střely mířící do Sýrie musejí nutně proletět vzdušným prostorem nad Kaspickým mořem, Íránem a Irákem. Tyto střely se ale pohybují pod letovými trasami, které oficiálně používají komerční letadla, dodala EASA.

Bezpečnostní bulletiny mají varovat aerolinky před možným rizikem pro komerční lety, aerolinky je pak využívají i při tvorbě svých letových plánů. EASA dodala, že nemá žádné konkrétní doporučení pro aerolinky, co by měly podniknout. Důvodem k vydání podobné zprávy byly v minulosti i boje v Iráku. Kvůli tomu byl omezen provoz v části iráckého vzdušného prostoru.

Úřady pro bezpečnost leteckého provozu jsou nyní velmi obezřetné, pokud jde o lety blízko konfliktních oblastí. Přimělo je k tomu sestřelení letadla malajsijských aerolinek loni v červenci nad východní Ukrajinou při letu z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. Zemřelo přitom všech 298 osob na palubě.

Na koho střílejí?

Rusko právě v sobotu oznámilo, že vystupňovalo svou leteckou kampaň proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Za posledních 24 hodin Rusové uskutečnili 64 leteckých výpadů a zasáhli 55 cílů, oznámilo ministerstvo obrany. Podle místních pozorovatelů ale několik náletů zasáhlo oblasti na západě země, kde islamisté téměř nejsou.

Rusko je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva tvrdí, že cílem útoků je jak Islámský stát, tak i další „teroristické” skupiny.

USA s Ruskem jednají, jak se vyhnout incidentům

Zástupci Spojených států a Ruska v sobotu učinili pokrok v jednáních o tom, jak se vyhnout případným incidentům mezi jejich letouny v syrském vzdušném prostoru. Oznámil to Pentagon po zhruba devadesátiminutovém videokonferenčním hovoru, který spolu vedli američtí a ruští armádní představitelé. Koalice v čele s USA podniká v Sýrii letecké údery již delší dobu, Rusko je zahájilo na konci září.

„Jednání bylo profesionální a bylo zaměřeno na realizaci konkrétních bezpečnostních postupů,” uvedlo ve svém prohlášení americké ministerstvo obrany. „Během rozhovorů bylo dosaženo pokroku a USA se s Ruskem dohodly, že další jednání se uskuteční v blízké budoucnosti,” dodal Pentagon. V jednáních jde zejména o zajištění bezpečnosti letadel.

Rusko i Spojené státy vylučují vzájemnou spolupráci při operacích v Sýrii, jejichž deklarovaným cílem je boj s radikály z organizace Islámský stát (IS). Chtějí si ale vyjasnit, podle jakých pravidel se budou letecké útoky provádět. V poslední době se totiž odehrálo několik incidentů, které vzbudily obavy týkající se bezpečnosti. Tento týden například Pentagon uvedl, že začátkem října musela americká letadla provést nouzový manévr, aby se nad syrským územím vyhnula ruským letounům. Turecko zase minulý víkend ostře protestovalo proti narušení svého vzdušného prostoru, kam se dostala jedna z ruských stíhaček. Washington také tvrdí, že několik raket, které ruští vojáci odpálili ze svých lodí v Kaspickém moři, dopadlo v Íránu. Rusko to odmítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám