Hlavní obsah

Japonský parlament povolil zapojení armády do zahraničních misí

Japonský parlament schválil bezpečnostní zákony, které mimo jiné japonské armádě poprvé od konce druhé světové války umožní zapojení do zahraničních misí. Zákonodárci tak rozhodli v pátek večer SELČ (v sobotních časných ranních hodinách místního času), informovala agentura AP.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Premiér Šinzó Abe

Článek

Zákon vyvolal v zemi protesty veřejnosti i zanícené diskuse o tom, zda by se země měla vzhledem k sílícím bezpečnostním hrozbám odklonit od pacifistických zásad přijatých po druhé světové válce, kdy Japonsko skončilo v táboře poražených zemí. Oponenti tvrdí, že záměry porušují ústavu a že by Japonsko mohlo být zavlečeno do konfliktu pod vedením USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už ve čtvrtek získala japonská vláda předběžný souhlas horní komory parlamentu, Sněmovny poradců, s touto chystanou změnou bezpečnostní politiky. Méně významná dolní komora parlamentu - Sněmovna reprezentantů - návrhy schválila už v červenci.

Neohlášené předjednání legislativních návrhů v příslušném výboru ale provázely potyčky mezi zákonodárci a demonstrace před parlamentní budovou.

Nynější poválečná pacifistická ústava Japonsku zakazuje používat armádu při řešení konfliktů s výjimkou sebeobrany země. Ústava vznikla jako důsledek druhé světové války, v níž bylo Japonsko spojencem Německa a okupovalo velkou část Asie.

Premiér Šinzó Abe dlouhodobě usiluje o posílení role armády kvůli narůstajícím mocenským ambicím Číny v regionu, a rovněž by prý rád přispěl k mezinárodnímu úsilí o mírové řešení konfliktů. Abeho snahy o prosazení této politiky oslabily jeho popularitu u japonské veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám