Hlavní obsah

Polsko by mělo migrantům pomoci bezpečně, penězi, odmítl přijímání Kaczyński

Varšava

Předseda největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczyński ve středu před říjnovými volbami varoval, že pokud Polsko přijme migranty, může to mít negativní vliv na každodenní život v zemi. Navrhl, aby Polsko pomohlo „bezpečně” a poslalo finanční pomoc.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Vedoucí polské konzervativní opoziční strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński varuje v Sejmu před uprchlíky.

Článek

„Dá se to popsat takto: nejdříve výrazně vzroste počet cizinců, pak nebudou dodržovat naše zákony a naše zvyky a později (nám) budou v různých oblastech života vnucovat svoje požadavky,” varoval Kaczyński. Jako příklad zmínil třeba Švédsko, „kde se ukazuje, že děvčata, školačky, nemohou chodit v krátkých sukních, protože se to nelíbí”.

„Chcete, abychom přestali být pány ve vlastní zemi?”, zeptal se někdejší premiér Kaczyński během debaty v parlamentu. Místo toho, aby Polsko přijímalo migranty, má podle něho posílat peníze na provoz uprchlických táborů, odkud v současnosti uprchlíci putují do Evropy.

Reagoval také na argument, že Poláci také ve velkých počtech odcházeli ze své země: „Vnucovali na místech, kam emigrovali, svoje pravidla? Terorizovali snad někoho? Ne, tvrdě a s velkou pokorou pracovali, ta pokora byla mimochodem často příliš velká.”

Kopaczová přislíbila přijmout 2000 migrantů

Současná předsedkyně polské vlády Ewa Kopaczová ze středo-pravicové Občanské platformy už dříve přislíbila, že její země je ochotná přijmout dvě tisícovky uprchlíků. Nicméně tváří v tvář současné krizi dala najevo, že by jich mohlo být více.

Je jí strana však nemá tak velkou šanci vyhrál volby jako PiS. Kaczyński se však o post premiéra neuchází, v případě vítězství PiS by zřejmě v premiérském křesle zasedla Beata Szydlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám