Hlavní obsah

Ruský kosmonaut se vrací na Zemi jako rekordman

Ruský kosmonaut Gennadij Padalka se v pátek před půlnocí vydá z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi jako vesmírný rekordman - na oběžné dráze strávil během pěti let celkem 878 dní. Žádný jiný člověk ve vesmíru tak dlouho nepobýval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Padalka předává velení nad vesmírnou stanicí Video: Reuters

 
Článek

Padalka rekordu dosáhl již 29. června, kdy překonal svého krajana Sergeje Krikaljova. Ten podle ruské vesmírné agentury Roskosmos strávil v kosmu při šesti vesmírných letech celkem 803 dnů, devět hodin, 41 minut a 12 vteřin. Padalka se ale s hodnotou svého nynějšího rekordu nemíní smířit. Před březnovým odletem na Mezinárodní vesmírnou stanici na tiskové konferenci ve Hvězdném městečku podle agentury TASS řekl, že by chtěl překonat hranici 1000 dnů.

Loď Sojuz TMA-16M s Padalkou na palubě se od orbitální stanice odpojí v pátek v 23:29 SELČ a v kazašských stepích by měla přistát zhruba o tři a půl hodiny později, tedy v sobotu. Podle propočtů přesně v 02:51 SELČ. Spolu s ním se vrátí i dva jeho kolegové – první dánský astronaut Andreas Mogensen, vyslaný Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), a Kazach Ajdyn Ajmbetov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na ISS se jejich odletem poněkud uvolní prostor. Týden tam totiž pobývá devět lidí, protože minulý pátek na sedm dní přiletěli Mogensen a Ajmbetov a také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane půl roku.

Od soboty se tak posádka stanice zmenší na šest členů. Kromě Volkova tam zůstanou ruští kosmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Kornijenko a Kelly budou mít v úterý 15. září za sebou už polovinu nepřetržité roční mise. Trvat má 342 dní a jejím cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám