Hlavní obsah

V Sýrii přistály ruské vojenské lodě a letadla. Jde jen o dodávky, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Moskva/Washington
Aktualizováno

Dvě ruské tankové výsadkové lodě a nejméně tři vojenská letadla dorazila v posledních dnech do Sýrie. Uvedly to ve středu agentury AFP a Reuters. Podle AFP Rusové na letišti v pobřežní Latakíji budují ubytovny pro stovky lidí, podle Reuters se už možná zapojili do boje. Moskva jen potvrdila, že má v Sýrii své vojenské experty. Podle ministerstva zahraničí tam dohlížejí na zbrojní dodávky.

Foto: Profimedia.cz

Ruské transportní letadlo Antonov An-124

Článek

O přísunu techniky společně s menším počtem příslušníků ruské námořní pěchoty řekly agenturám nejmenované americké zdroje.

Dva z letounů byly nákladní vojenské Antonovy An-124. Tento stroj, označovaný v kódu NATO jako Condor, je druhým největším vyráběným transportním letadlem na světě.

Rusové podle agentury na letišti instalují ubytovací jednotky, které pojmou stovky lidí, ale také mobilní zařízení pro kontrolu leteckého provozu.

„Všechno to naznačuje, že Rusko plánuje z tohoto letiště udělat nějaký druh předsunutého leteckého operačního střediska,“ řekl AFP anonymní americký zástupce.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Američané jsou proti

Rusko popírá zprávy z nedávných dní, že se do Sýrie chystá vyslat větší expediční sbory na podporu prezidenta Bašára Asada, jejichž příjezd mají připravit předsunuté jednotky. [celá zpráva]

Podle USA by takový krok mohl být v tuto chvíli destabilizující. „Toho se obáváme,“ potvrdil v úterý tiskový mluvčí Pentagonu Peter Cook. Záležitost měl o víkendu telefonicky probírat šéf americké diplomacie John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Američané se také obrátili na Řecko a požádali Atény, aby nepovolily lety ruských strojů přes svůj vzdušný prostor. Řecká vláda to podle oficiálního stanoviska zvažuje, ačkoli ruská agentura RIA Novosti už o víkendu psala, že Řekové americkou žádost odmítli. Ruská letadla už nesmí do bulharského vzdušného prostoru.

Vzdušný koridor pro ruské letouny mezitím otevřel Írán, jak potvrdil mluvčí ruské ambasády v Teheránu.

Zapojili se do boje?

Rusové tvrdí, že do Sýrie svému spojenci Asadovi jen dál posílají zbraně. Mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovová ve středu uvedla, že armádní experti, jejichž přítomnost v Sýrii Moskva přiznává už několik let, pouze na místě na tyto dodávky dohlížejí.

Nejmenovaný zástupce syrské armády však Reuters ve středu řekl, že ruští vojenští experti za poslední rok svoji aktivitu zesílili. „V současnosti rozvíjíme všechny aspekty našich vztahů včetně těch vojenských,“ dodal.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Tři další anonymní zdroje Reuters v Libanonu dokonce řekly, že ruské síly se už v Sýrii zapojily do bojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám