Hlavní obsah

Na Facebooku schvaloval smrt tříletého Syřana, hrozí mu 3 roky vězení

Agentura AP informovala o incidentu v Berlíně, kde policie prohledala byt šestadvacetiletého muže, který údajně na Facebooku oslavoval smrt tříletého syrského chlapce, který se utopil na cestě z Turecka do Řecka.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Fronta azylantů v Berlíně

Článek

Podle mluvčí berlínské policie muži zákona v sobotu ráno v bytě zabavili počítač a dva mobilní telefony. Muž je vyšetřován kvůli „hanobení památky zesnulých a podněcování k nenávisti”. Pokud bude obviněn, budou mu hrozit až tři roky vězení.

Do Mnichova mezitím přijíždějí první vlaky s běženci, kteří se do Německa dostávají z Maďarska přes rakouské území. Německá policie odhaduje, že do Německa by  takto mohlo v sobotu dorazit až 10 000 migrantů. Rakousko a Německo se totiž rozhodly umožnit vstup na své území uprchlíkům, kteří v minulých dnech uvázli v Maďarsku. Hned po poledni dorazil do Mnichova první mimořádný vlak se stovkami uprchlíků, kterým se už na nádraží dostalo bouřlivého uvítání.

„Žádná spolehlivá čísla zatím nemáme, ale během dneška očekáváme 5000 až 10 000 uprchlíků,” řekl podle agentury Reuters mluvčí německé policie Stefan Sonntag. K večeru prý do Mnichova vlakem dorazilo asi 1600 běženců a policie očekává, že jich do půlnoci budou asi 3000. Z nádraží jsou převáženi do provizorně vytvořeného registračního centra.

Dobrovolníci je vítají 

Německé dráhy (DB) kvůli převozu uprchlíků vypravily mimořádné spoje a posílily i personál na nádražích. Na nádraží v Mnichově se shromáždily desítky dobrovolníků i řadových Němců, kteří přišli uprchlíky přivítat. „Chtěli jsme jim jen dát najevo, že jejich trápení je u konce,” uvedla jedna z přítomných Hedy Guptaová. „Sama mám děti a pětileté vnouče a když si představím, čím tyto děti musely projít, je mi z toho úzko,” citovala ji zpravodajka britského deníku The Guardian.

Německé ministerstvo obrany oznámilo, že zřídilo dočasné přístřeší pro uprchlíky ze školy pro vojenské důstojníky v Drážďanech. Škola má poskytnout útočiště 350 migrantům, kteří do země dorazili z Maďarska. Celkem německá armáda již poskytla běžencům asi 11800 ubytovacích kapacit ve 24 kasárnách po celé zemi. Další stovky lůžek jsou ve více než 140 stanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám