Hlavní obsah

Komise navrhne rozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků mezi země EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise příští týden navrhne, aby ostatní země Evropské unie převzaly dalších 120 tisíc uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou nyní silně zasažené migrační krizí. Na detailech návrhu, který by měl ve středu v Evropském parlamentu zveřejnit šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker, se stále pracuje.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Návrh bude podle mluvčí Natashy Bertaudové součástí širšího balíku. Dalšími body mají být například evropský seznam bezpečných zemí či plán na ustavení trvalého mechanismu k přemísťování žadatelů o azyl pro možné budoucí krize.

Zpráva přišla jen krátce před zahájením pražské schůzky zemí visegrádské skupiny (V4). Její členové, tedy Maďarsko, Slovensko, Polsko a ČR, přidělování uprchlíků podle kvót jednoznačně odmítají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další uprchlíci se valí z Řecka do MakedonieVideo: Reuters

Zahrnutí Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán ve čtvrtek jednal v Bruselu, mezi země, odkud mají být migranti přidělováni jinam, by ale mohlo dosud tvrdý postoj Budapešti určitým způsobem ovlivnit. „Pokud takový návrh dostaneme, budeme o něm přemýšlet,” připustil Orbán ve čtvrtek.

Není zatím jasné, podle jakého klíče by mělo být nových 120 tisíc uprchlíků rozdělováno. Ze 40 tisíc lidí zvažovaných na jaře na Česko připadalo 1328 osob, do úvahy byla tehdy brána velikost populace země, její ekonomický výkon a například také počty v minulosti udělovaných azylů.

Reklama

Výběr článků

Načítám