"Sarančata se do Súdánu mohou dostat kdykoliv, ale samozřejmě zatím nevíme, kdy přesně," uvedl Clive Elliott, který se ve FAO zabývá právě nájezdy ničivého hmyzu. "FAO je v kontaktu se súdánskými úřady a naši koordinátoři v Káhiře spolupracují se zeměmi kolem Rudého moře, aby se také připravily na možnou invazi (sarančat) ze západu."

Elliott nicméně odmítl zprávy, podle nichž už hejna do Dárfúru dorazila. "Čekáme, že se tak stane, zatím ale nemáme žádné informace, že by tam už byla."

Oblast západní a části severní Afriky v současnosti čelí nejhoršímu náletu sarančat za posledních 15 let. Postiženy už byly Mali, Senegal ,Niger, Mauritánie, Senegal, Alžírsko či Gambie, kde je většina obyvatel je závislá na příjmech ze zemědělství. Některá hejna už dorazila i do Čadu, který sousedí se Súdánem.

Hrozí také hepatitida

V Dárfúru současně hrozí epidemie nebezpečné hepatitidy typu E. Lékaři pracující pro OSN zjistili, že už v oblasti zabila 22 lidí. Uvádějí, že k šíření přispívají špatné hygienické podmínky v uprchlických táborech. Nemocí jsou ohroženy především těhotné ženy.

Speciální vyslanec OSN Jan Pronk proto naléhal na súdánskou vládu, aby ukončila 18 měsíců trvající konflikt. "Nedokážu si představit, že by se při současné bezpečnostní situaci mohl více než milión uprchlíků vrátit během následujících třech týdnů do svých vesnic."

Kobylky

Hejna kobylek vytváří druh saranče všežravé. Zabírají oblasti o velikosti od jednoho až po několik set čtverečních kilometrů. Je jich obvykle 50 a 80 miliónů kusů na kilometr čtvereční.  Pohybují se rychlostí až 150 kilometrů za den. Během minut takové hejno zcela zlikviduje úrodu na polích. Dospělý jedinec sežere za 24 hodin přibližně 2 gramy potravy - tedy tolik, kolik sám váží. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tuna kobylek, což je pouhý zlomek hejna, dokáže spořádat za den tolik potravy, jako 2500 lidí.

Do hejn se sarančata sdružují, když je oblast, kde žijí, nestačí uživit. Rojení bývá urychleno příznivými podmínkami pro jejich množení - vlhkem a teplem.