Hlavní obsah

Karibikem se žene tropická bouře Erika, má desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická bouře Erika se při svém tažení karibskou oblastí v noci na sobotu přehnala nad Haiti a míří na Kubu a Floridu. Podle první bilance haitské vlády byli tři lidé zraněni. Na Haiti dorazila Erika z ostrova Dominika, kde si vyžádala podle oficiálních údajů 20 mrtvých, místní zdroje hovoří až o 40 obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karibikem se žene tropická bouře ErikaVideo: Reuters

 
Článek

Prudké lijáky provázející Eriku postihly na Haiti podle prvních oficiálních informací především metropoli Port-au-Prince. Nejméně tři lidé tam utrpěli zranění při zřícení jednoho domu. Záplavy byly zaznamenány ve dvou dalších lokalitách, nejsou ale hlášeny větší škody. Úřady preventivně evakuovali 254 vězňů z věznice v Gonaives, která stojí v rizikové záplavové zóně.

Haitská vláda oznámila, že v deseti departementech země otevřela bezmála 2000 nouzových útočišť vybavených základními sanitárními potřebami a zásobami potravin. Tato centra jsou schopna přijmout přes 47 000 osob.

Na bouři se chystá Kuba i Florida

Bouře předtím napáchala na Dominice velké materiální škody a uvrhla tuto někdejší britskou kolonii hospodářsky o 20 let zpátky, řekl tamní premiér. Po průchodu nad ostrovem Hispaniola, o který se Haiti dělí s Dominikánskou republikou, míří bouře ke Kubě, která vyhlásila stav pohotovosti v některých jihovýchodních regionech.

Foto: Ricardo Rojas, Reuters

Spadané stromy po tropické bouři Erika v hlavním městě Dominikánské republiky Santo Domingo.

Meteorologové předpovídají, že Erika zeslábne, a nevylučují, že by se mohla přechodem přes Hispaniolu "rozpustit".

Hornatá Hispaniola díky svým vrcholům ve výšce 3000 metrů nám v minulosti už mnohokrát pomohla a za ta léta patrně zachránila tisíce životů na jižní Floridě, citovala agentura Reuters meteorologa Jeffa Masterse.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v pátek ve státě stav pohotovosti. Obavy vyjádřil zejména nad možností záplav v oblasti Tampy, kde se v uplynulých týdnech půda nasytila vydatnými dešti a nemusela by další vodu již přijmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám