Hlavní obsah

Ranař z panchartů podporuje uprchlíky, spílají mu do bastardů

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Když na to přijde, nechodí Til Schweiger (51) pro ostřejší slovo daleko. „Chce se mi z vás zvracet! Doopravdy! Pakujte se z mé stránky, jste bezcitná svoloč!“ Těmito slovy odpověděl rozhněvaný německý herec, producent a režisér proslulý třeba z Tarantinových Hanebných panchartů či thrilleru Ochránce, na příval urážek a nadávek na Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Německý herec Til Schweiger

Článek

Už několik týdnů se Schweiger zasazuje jako žádná jiná německá celebrita – veřejně a tvrdošíjně – ve prospěch uprchlíků. A to za situace, kdy právě pohled na běžence stále výrazněji štěpí německou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.

Do vosího hnízda píchl herec, Němci milovaný i kvůli roli policejního komisaře Nicka Tschillera v seriálu Místo činu, když potvrdil, že na počátku roku 2014 koupil opuštěná kasárna bundeswehru v Osterode am Harz.

Hrozili mu upálením

Spolu s dvojicí kamarádů se rozhodl přestavět je na útulek pro uchazeče o azyl, přičemž všechno hradí ze svého. „Bude to stát spoustu škváry,“ sdělil lakonicky.

Okamžitě se na sociálních sítích zvedla vlna nesouhlasu. Nejmírnější výtky mu předhazovaly, že se chce lacino zviditelnit. „To nemám zapotřebí. Bývám radši, když se o sobě nic nedočtu,“ namítal. Verbálně středně silné útoky mu spílaly do parchantů a doporučovaly, ať „se sebere a táhne tam, odkud všechny ty vyžírky sociálních dávek přišly“.

Nejostřejší nadávky se nedají zveřejnit. A nechyběly ani výzvy k upálení.

Schweiger se odradit nenechal. Vyzval fanoušky, aby podpořili uprchlíky v jeho oblíbeném městě – v Hamburku. Dorazilo jich sem na 7200, takže radnice pro 800 z nich musela zřídit stanové městečko v parku ve čtvrti Ohlstedt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Pasově zřídili nové registrační centrum pro uprchlíkyVideo: Reuters

Do nadace vložil vlastní peníze

A vše se zopakovalo jako přes kopírák – jen s tím, že ubylo klidné polemiky a zesílila hanobení a výhrůžky.

Spolková země Dolní Sasko, kde Osterode leží, naléhavě potřebuje prostory pro migranty, jejichž počet se během léta ztrojnásobil na devět tisíc. Chce si kasárna pronajmout a středisko provozovat. Zemský ministr vnitra Boris Pistorius už se Schweigerem jedná.

Protože si projekt v Osterode vyžádá delší čas, filmař nelení a zatím se angažuje, kde může. Středisku v Osnabrücku zaplatil instalaci wi-fi, zařízení truhlářské dílny a dílny na opravu kol. Platí i honoráře učitelům němčiny.

Přispěl i trenér reprezentace

Ve čtvrtek oznámil založení nadace na podporu utečenců – jako startovné do ní vložil sto tisíc eur (2,7 mil. Kč). Stejnou částkou přispěl raper Thomas D (46) a 25 tisíc eur (675 tis. Kč) přidal Joachim Löw (55), trenér německé fotbalové reprezentace.

„Sleduji jeden cíl: provětrat vzduch, a tím přimět politiky jednat,“ netají se Schweiger. Média v SRN neskrývají údiv, že politici mu rádi přenechali vakuum.

„Politici, kteří se jinak rádi vyhřívají v přízni celebrit, si vzali oddechový čas. Proč nikdo neřekl nahlas, že výpady vůči Schweigerovi se nám příčí?“ ptá se list Frankfurter Rundschau. Veřejně se za něj postavil Sigmar Gabriel (55), vicekancléř a šéf vládních sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám