Hlavní obsah

Paříž a Londýn se dohodly na spolupráci v uprchlické krizi v Calais

Calais

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a jeho britská kolegyně Theresa Mayová ve čtvrtek v severofrancouzském Calais podepsali dohodu o posílení spolupráce při řešení uprchlické krize v okolí tohoto přístavního města. V minulých týdnech se obě země obviňovaly, že nedělají dost.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci v Calais se potulují kolem eurotunelu.

Článek

Jejími stěžejními body jsou společný postup proti pašerákům, posílení bezpečnostních opatření, ale i humanitární pomoc tisícům migrantů tábořících u Calais ve snaze dostat se na lodi či tunelem pod Lamanšským průlivem do Británie.

Cazeneuve s Mayovou před podpisem dohody navštívili terminál eurotunelu v Coquelles a prohlédli si i nová bezpečnostní opatření znesnadňující pronikání migrantů do tunelu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Calais se snaží proniknout do eurotuneluVideo: Reuters

Za účelem boje proti zločineckým skupinám pašeráků vznikne na základě dnešní dohody v Calais společné francouzsko-britské velitelské a kontrolní stanoviště. Vůbec poprvé tak budou na francouzské půdě operovat i britští muži zákona.

Ve velení střediska bude stát vždy jeden Brit a jeden Francouz, kteří budou pravidelně podávat hlášení svým ministrům.

Tři tisíce tábořících migrantů

Text dohody obsahuje podle francouzských médií i zmínku o posílení humanitární pomoci až třem tisícům migrantů, kteří táboří v oblasti Calais. Dosud pomoc poskytovaly ze svých zdrojů především humanitární organizace a místní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Calais žijí v provizorním kempuVideo: Reuters

Francie se v dohodě rovněž zavázala navýšit počet francouzských policistů přítomných v oblasti Calais z 1300 na 1800 a ve spolupráci se společností Eurotunnel i počet strážců podmořské spojnice kontinentu s Británií.

Londýn poskytne sedm miliónů liber

Nadále zlepšovat chtějí Paříž a Londýn také bezpečnostní opatření u vjezdu do tunelu. Mělo by se jednat především o zesílení plotů, lepší kamerový systém, silnější osvětlení či instalaci infračervených detektorů pohybu.

Londýn by měl na nová opatření obsažená ve smlouvě poskytnout v průběhu příštích dvou let asi sedm miliónů liber (270 miliónů Kč).

Podle společnosti Eurotunnel se počet pokusů o proniknutí do tunelu v posledních dnech výrazně snížil a dosahuje 100 až 200 pokusů denně. Na konci července jich bylo každý den kolem dvou tisíc. Od počátku června zahynulo při pokusu proniknout tunelem přinejmenším deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám